С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Вътрешният министър: Чумата е страшна, притесних от това, което чух

Нарушено качеството на водата в десетки басейни в София

Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Евроексперти оценяват психиатрията ни Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Най-добрият губещ за всички времена

Искат мерки срещу сивата икономика

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

По-голяма прозрачност при онлайн резервациите

Министерство на отбраната ще търси експерти по киберсигурност

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Путин и Тръмп (ВИДЕО)

Валери Симеонов: Нерегламентирана търговия е вкарала чумата от Турция

Рухна вековната Баварска къща в лозето на Габровски в Търново

Напълно рухна 100-годишната Баварска къща в лозето на Никола Габровски във Велико Търново, което е превърнато в парк. Постройката се срина, докато планират възстановяването й в автентичен вид. След облините снегове тази зима, пропадна почти целия покрив и западната фасада на емблематичната сграда. Това е втората паметна къща в старата столица, която се събори за броени дни в болярския град след прочутата къща на Кокона Анастасия.

Баварската къща, която е част от някогашната вилна зона на старата столица бе сериозно увредена от пожар преди няколко години. Това е допринесло още повече за разрушаването.Дървената конструкция е изгнила и амортизирана. Предишният общински съвет отказа да гласува формално за ликвидиране на съсобственост между новите собственици на имота и общината. Идеята бе маломерно парче земя, което е част от парка от към улицата да стане подход, след което да се възстанови и самата сграда.

Има разработен проект за възстановяването на Баварската къща по запазени оригинални планове, скици и фотоси. Идеята е кокетната сграда да функционира като ресторант. Постройката е паметник на културата и е строена в началото на 20 век в характерен баварски стил, от където е и името й. Била е собственост и на родоначалникът на социализма у нас Никола Габровски, който прави в района и първата социалистическа сбирка.

След пожара дълго време сградата стоеше изоставена.Навремето имотът е върнат на наследниците без достъп, а само с възможността към него да отвежда малка алея през парка. Според планове за района още през 1964 г. Държавният комитет по строителството е обособил парка. Тогавашните експерти обаче са преценили, че кокетната баварска сграда е в хармония с него, независимо че попада в чертите му, и са я оставили. В първите демократични години от това се възползват наследниците и си връщат къщата. Впоследствие я отдават за кръчма. На 28 декември 2010 г. сградата бе опожарен от клошар, който палил огън под навеса, за да се грее в мразовитата нощ. Извършителят бе осъден за злодеянието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.