Референдумът - демокрация за хора с възможности

Тези близо 700 хиляди гласа на Слави Трифонов са зареден пистолет в слепоочието на властта, това е огромният хикс в уравнението на следващото управление

„Зад мен е истината”, заяви Слави Трифонов и внесе в деловодството на Народното събрание 673 481 подписа за референдум. В продължение на три месеца най-успешният водещ и продуцент в българския ефир проведе мащабна кампания в цялата страна, подкрепен от Движението за национално единство и спасение (ДНЕС) - които и да са те, който и да стои зад тях.

Въпросите са такива, с които всеки български гражданин бързо би се съгласил: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Изглежда така, сякаш ако българите кажат „да”, от следващия ден ще дойде народната власт и всичко ще бъде цветя и рози. А не е, защото ако в Дупница трябва да избират полицейски шеф, щяха да си изберат Братя Галеви, ако не бяха ги прокудили.

В същото време друг патриот събира подписи за друг реферндум - бизнесменът Веселин Марешки. Неговите въпроси са в същия тон, като само два са хем в полза на народа, хем за неговия бизнес: Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120?; Подкрепяте ли да падне депутатският имунитет? Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите? Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките? Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

Лично аз съм много скептичен - което си е мой проблем, към всички тези въпроси и реформи. Ако оставим аптеките и бензиностанциите, чисто политическите въпроси са доста спорни, че да доведат до просперитет на нацията. Това няма да се случи, дори ако се смени политическата система, както настоява Слави Трифонов.

Например какво ще се случи, ако намалим депутатите от 240 на 120 днес, на секундата? Нищо. На Бойко Борисов не му трябват дори и 120, за да си строи магистралите и да играе мачлета. А ако някой ден той бъде подменен с друг кумир - и той ще се чувства удобно с по-малко депутати. Мажоритарният вот е мит за по-справедлива полтика и по-качествна политическа стока. Рефренът тук е, че ако се избира личност, а не партия, в Народното събрание ще видим 120 строители на съвременна България като Стефан Стамболов и Петко Каравелов, а може би дори Левски и Ботев. Таратанци! Ще съберат герои като Жорж Ганчев, Александър Томов-Лупи, Яне Янев, Волен Сидеров, Валери Симеонов, Николай Бареков, Слави Трифонов, Бойко Борисов, Валери Божинов, Кобрата, плюс Николета Лозанова. Хора, родени в телевизионния екран, а някои от тях и погубени там.

Всеки, който разбира от политика, ще ви каже, че мажоритарната система гарантира бетонирането на статуквото, защото демокрацията, уви, е въпрос на възможности - пари, хора, власт. Това го могат само политическите партии. Който седне на първото раздаване, ще продължи и занапред да бъде във властта.

Първият опит, макар и само за частичен мажоритарен вот, доказа това. Никой не може да посочи кой от неговия избирателен район беше депутат от мажоритарния вот преди няколко години просто защото спечели ГЕРБ. В България трудно ще се намерят симпатизанти на действащия президент Росен Плевнелиев, който бе избран в чист мажоритарен вот, но бе избран, защото бе посочен.

Иначе това, което направи Слави, е огромен успех. Управляващите треперят, защото не знаят какъв е следващият му ход и какво се крие под повърхността. Той събра гласове, колкото да направи коалиционно правителство. При едни избори днес той може да определя кой ще управлява и кой не.

За Марешки е ясно - бабите ще се подпишат и под референдум за националсоциализъм, стига да получат отстъпки за лекарства, а след това ще си гласуват за БСП. Шофьорите - при такъв дъмпинг на цените на бензина, ще се разпишат и за присъединяване към Албания дори. Щото то референдумът е нещо особено. Особеното му е, че се прави с много пари. Това е демократичен инструмент по силите на хора с възможности.

Народът тотално е загубил доверие в политиците и чака своя пореден спасител. И това, което прави Слави, не е хрумка, не е спектакъл. Всяка стъпка е премерена, измислена. Това е кампания с дългосрочни следствия. Тези близо 700 хиляди гласа са зареден пистолет в слепоочието на властта, това е огромният хикс в уравнението на следващото управление на страната. Кампанията е организирана, обезпечена по всякакъв начин. И показва, че той не е сам.

Собственото му предсказание за съдбата на референдума подсказва и намеренията му. Слави Трифонов с нетърпение очаква как в Народното събрание ще се опитат да смажат референдума, за да не се стигне до гласуването му. И дори да се стигне, резултатът ще бъде „не”. По принцип „не” на повечето въпроси е разумният отговор, но това „не” ще бъде запалката, която ще подпали фитила към истинска експлозия с възможност да помете днешната политическа класа. За да я замени със сиви кардинали от същата класа.

Все пак колкото и да иска промяна на политическата система, водещият активно е участвал в нея през последните 20 години - участва в създаването на движението „Гергьовден”, което бе във властта, издигна Меглена Кунева за президент на страната, издигна мажоритарен кандидат за депутат във Варна. Беше приятел и подкрепяше не един политик, включително и Бойко Борисов. Новите му приятели няма да са по-различни и нищо по-различно няма да се случи в държавата, защото в крайна сметка политиката е въпрос на студен прагматизъм - бюджет, разпределение, контрол, запушване на дупки, справяне с кризи и недоволни хора. Справка Алексис Ципрас.

Референдумът, колкото и да ни изглежда демократичен инструмент, както би следвало да бъде, в крайна сметка се оказва луксозна стока по силите и възможностите само на хора с възможности. Трябва да имаш или едночасов праймтайм всеки делничен ден, или да имаш аптеки и бензиностанции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи