Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Прищина: Сърбия да не използва за политически цели убийството на Оливер Иванович

Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Борисов ще участва на форума в Давос

С новата здравна карта Шумен става превързочен пункт

Ако бъде приет предложения проект за Национална здравна карта, Шумен ще се превърне в областен превързочен пункт до четири години. Отпадат важни медицински дейности и премерно за всяка черепно-мозъчна травма пациентите трябва да ходят по пътя чак до Варна. Орязват се по-сложни операции и лечение, а така ще се загубят и базите за обучение в шуменските болници. Районът ще остане без специалисти, защото младите лекари ще отиват да специализират на други места. Това обяви зам.кметът по здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова по време на разширено обсъждане на здравната карта при областния управител Донка Иванова.

На срещата присъстваха управители на всички здравни заведения в региона, които настояха за среща с министъра на здравеопазването Петър Москов. От управителния съвет на Лекарския съюз в Шумен също обявиха, че не застават зад предизвестения погром на здравеопазването.

„По административен път ни се вменява , че не можем да правим висококачествено здравеопазване“, каза шефът на Комплексния онкологичен център в Шумен д-р Сотир Караниколов. Според проекта на здравна карта, там вече няма да могат да се правят гинекологични операции при рак на маточната шийка, защото се сваля нивото на компетентност на АГ-отделението от трето на второ. Разбира се, онколозите няма да върнат пациентки /до 30 жени годишно имат нужда/, но ще получават по-ниско заплащане.

Парадокс в многопрофилната болница в Шумен пък, където има отделение „Уши, нос, гърло“ с трето ниво на компетентност, е, че то ще бъде вече второ. За Велико Търново, където изобщо нямат такова отделение, се отрежда трето ниво. Медици вече си говорят, че ще отидат да работят в старата столица.

Управителят на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов предложи областната комисия по здравеопазване да направи анализ на разминаването между реални потребности и предложения. В четвъртък на среща при зам.-кмета по здравеопазване д-р Маркова предложенията на специалистите ще бъдат обобщени и ще се изпратят до Националното сдружение на общините и на министъра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.