Омбудсманът Мая Манолова иска "Топлофикация" да се откаже от юристконсултските възнаграждения

Омбудсманът Мая Манолова поиска „Топлофикация“ да се откаже от юрисконсултските възнаграждения, цитирана от БНТ. Поводът е, че топлофикационните дружества при задължения, по-ниски от 300 лева, вече трябва да гарантират, че юридическите разноски, за които се претендира, не надвишават размера на просрочената сума.

„Безспорно изявлението на председателя на Общинския съвет на Столична община Елен Герджиков е една малка стъпка в правилната посока. Но една много малка, толкова малка, че бих я нарекла имитация или направо замазване на очите , ако не знаех, че буквално до преди дни ръководството на „Топлофикация” не даваше и дума да се каже за пипане на юрисконсултските възнаграждения, които събират", заяви тя.

Манолова каза, че е добре, че Герджиков е разбрал и вчера признал, че събирането на тези такси е нечестно и несправедливо по отношение на клиентите на „Топлофикация”. "Но тъй като няма половин справедливост или частична справедливост истинското решение е пълният отказ на „Топлофикация” от тези юрисконсулски възнаграждения”, обоснова се Манолова.

Тя обясни, че става въпрос за една такса, която се присъжда в съда във вид на съдебни разноски единствено и само в случаите, в които страната по делото реално е извършила тези разноски. „Топлофикация” не плаща на своите юрисконсулти тези юрисконсулстки възнаграждения, защото тяхната заплата е включена в цената на топлоенергията. Така че получаването на тази сума от клиентите е неоснователно обогатяване на гърба на бедните потребители”, посочи Манолова.

Тя отбеляза, че по този начин абонатите плащат два пъти, а е крайно време „Топлофикация” да си отговори дали е дружество, което дава топлина в София или е юрисконсултстка кантора.

Коментари

Задължително поле