Убиецът на студентката Вероника Здравкова застава отново пред Темида на 15 февруари

Убиецът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова ще застане отново пред съда на 15 февруари.

Делото срещу рецидивистът Илиян Здравков ще се гледа в Апелативния съд във Велико Търново. Процесът е насрочен за понеделник след като извършителят на зверството обжалва наложеното му от Окръжния съд наказание и настоява пред втората инстанция за по- лека присъда. Делото е поверено на съдия Петя Стоянова.

С присъда от 15 септември миналата година Окръжният съд в старата столица призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков /41 г./ по обвинение за убийството на студентката с цел грабеж. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав постанови най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура. Рецидивистът бе осъден и да плати кръвнина на почернените родители на Вероника от общо 200 000 лева.

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на смекчаващи вината обстоятелства.

Пъкленото деяние бе извършено на 28 февруари миналата година в района на жп гарата във Велико Търново, където Здравков проследил и нападнал студентката. Тойпъти с брадва по главата и задигнал дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута като личните вещи на жертвата се оказаха на обща стойност 401 лв.

След грабежа криминално проявеният мъж избутал тялото на Вероника Здравкова в река Янтра, което след три дни бе открито от рибар. В

хода на разследването Илиян Здравков направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното. Преди да посегне на живота на Вероника, Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право