България не разполага с последната, затвърждаваща ваксина за вече имунизираните бебета

България не разполага със задължителната ваксина, която се поставя за затвърждаване на вече имунизираните бебета. Нейният прием е четвърти и е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б.

Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос здравният министър Петър Москов относно последната, четвърта ваксина, която се поставя на децата в началото на втората година от раждането им.

Първите три ваксини се слагат на новородените по схема през един месец. В писмения си отговор Москов отново обяснява хронологията на получените от Турция ваксини и уточнява, че след като не е имало нито един участник в обществената поръчка за доставка на ваксини, обявена през март месец 2015 г., се е стигнало до дарението – единствен изход от ситуацията.

“До момента се извършва основна имунизация на новородените с три приема срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б. Затвърждаваният четвърти прием към момента практически е спрян”, посочва здравният министър.

Москов обяснява още, че ваксините са срещу “тежки заразни заболявания с висока смъртност и инвалидизация, някои от които (дифтерия, тетанус, полиомиелит) не се регистрират от десетилетия на територията на страната като резултат на прилаганата имунизационна програма и високия имунизационен обхват”. В заключение министърът отбелязва, че има две одобрени от правителството споразумения за доставка на 40 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца от Турция, както и за дарение от България на Турция на 1 млн. дози ваксини срещу туберкулоза, които обаче все още не са осъществени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве