Екомилионерите застанаха открито срещу България (ОБЗОР)

Активисти на партия „Зелените“ забъркаха шумен скандал, като се опитаха да саботират среща за развитие на зимния туризъм вчера. С викове „Ние сме скиори, ние сме планинари“ те не даваха възможност на министерството на туризма да стартира форума. Наложи се Владимир Каролев, съветник на икономическия министър, да вземе телефона на един от активистите и да излезе с него от залата, за да го последват и другите. Грозната сцена се случи в присъствието на Лоран Ванат, международен експерт по зимен и планински туризъм, и Андреас Щайбъл, управител на австрийския ски курорт Ишгъл.

„Шокирана съм от този цирк. Изобщо не прави чест на неправителствените организации да се държат по този начин - коментира туристическият министър Николина Ангелкова.„Ние сме за смях пред света. Седем години вървят процедури за втори кабинков лифт на Банско. Крайно време е държавата да каже ще се случва ли. Защо не последваме Англия и не приемем закон за НПО-та, които са финансирани с грантове и те да нямат право на лобизъм, коментира Цеко Минев, президент на федерацията по ски.

Шефът на сдружение „Природа за хората“ Филип Цанов посочи, че противоречия в законите спъват развитието на зимния туризъм.

Лоран Ванат, международен експерт по зимен и ски туризъм: Шокиран съм, че вашите екоорганизации не се интересуват от фактите

- Г-н Ванат, днес станахте свидетел на провокация от страна на нашите екоорганизации. Така ли се търси баланс между защитата на природата и инвестиционните интереси в развития свят?

Аз бях наистина изненадан, че тези хора, които в началото дойдоха с викове тук, не останаха, за да изслушат конференцията. Явно те въобще не се интересуват от фактите, въобще те нямаха намерение да водят дебат. Аз мисля, че това не е демократично и не трябва да бъде така. Аз смятам, че е човешко право на всеки един човек да ходи в планината. Но повечето хора не ходят сами в планината и затова имат нужда от помощ, за да видят нейната красота. Изграждането на лифтове е много по-полезно за природата, много по-щадящо за местообитанията, отколкото изграждане на пътища.

- Вие казвате, че лифтовете щадят природата, но нашите екологични организации не смятат така. Дори има български закон, който изисква подновяването на старите лифтове да става точно на дупките, в които са стълбовете на старите лифтове.

Уверявам ви, за мен лифтът е един от най-екологичните видове транспорт. Ако решите да премахнете тези съоръжения след години, това може да се случи без никаква вреда върху околната среда. Запитвали ли сте се колко време взема възстановяването на горска територия, която години наред е била кален път, или да не говорим асфалтов.

Вие представихте глобален доклад за състоянието на световния ски туризъм. Може ли да посочите кой в момента е на върховете на този туризъм и каква е тайната на успеха на водещите държави?

Очаквано на върха стоят САЩ, Франция и Австрия. Тайната на техния успех е, че те имат история в ските. Историята им в развитието на този спорт е започнала преди Втората световна война. Въпреки че всяка от тях има различни параметри и не могат да бъдат сравнявани. Ще ви дам за пример закон, който е бил създаден във Франция през 70-те години, и забележете - неговата цел е да насърчава развитието на ски курортите. Той е имал за основна задача да промотира и рекламира развитието на ски курортите и още оттогава се забелязва такъв напредък в ски туризма във Франция. Този закон е нещо, за което вие на този етап, вашите предприемачи в зимните курорти само могат да мечтаят, защото той наистина насърчава ски туризма. Този закон във Франция вече не съществува, но той е изиграл ключова роля за времето си и е дал основа за развитието на бизнеса.

Каква е вашата експертна оценка за възможностите, които предлага България за развитие на ски туризма у нас? Запознат ли сте с нашите курорти като Банско, Пампорово. Един от основните проблеми на Банско са виещите се опашки пред единствения кабинков лифт.

Мисля, че България има възможност за развитие на ски туризма на световно ниво. Вече се вижда, че има интерес за привличане на клиенти от пазари като Великобритания. Мисля, че вече има индикации, че ще се вземат необходимите политически мерки да се реновират вашите ски курорти, както вече разбрахме и лифтовете. Да се изграждат нови съоръжения, така че да няма опашки в курортите и туристите да получават най-добрата услуга, за която са дошли във вашата страна.

Къде в класацията на световния ски туризъм попада в момента страната ни?

За съжаление страната ви стои много ниско, нищо че разполага с прекрасни планини, които предполагат развитието на ски туризма. Ако трябва да съм честен, добавих допълнително пет държави в моето проучване, само за да мога да намеря точното място на страната ви в него и да може България да се появи в тази статистика.

Добавили сте 5 допълнителни държави, колко ниско сме във вашата класация?

За съжаление страната ви взема 23 място. Както вече споменах в началото има поле на развитие. Моето професионално мнение е, че увеличението на пазара ще дойде от вътрешния пазар. И натам трябва да се насочат стимулите за привличане на туристи не толкова от външния пазар, макар че пак подчертавам радостен е този интерес на туристи от Великобритания и Турция, който се наблюдава във вашата страна.

Споменахте водещите страни в ски спорта, те имали ли са бурни дискусии с техните екологични организации за развитието на ски туризма си и как са ги преодолявали?

Никога не съм виждал подобен скандал. Когато някой иска да изгради нов лифт, обикновено се провежда отворена дискусия с всички от неправителствения сектор, но това се случва с изслушване и анализиране на факти, и с взаимни компромиси, а не както се случва в България. Просто тези хора не се интересуват от фактите. Всъщност при нас има едно глобално разбиране, че ски туризма трябва да бъде устойчив и не се приема негативно в обществото или поне на групи от обществото. Изненадан съм от тези нагласи тук.

Кои са най-спешните стъпки, които трябва да предприеме страната ни, ако иска да развива своя ски туризъм?

Мисля че трябва да се създаде законодателна рамка. За целта обаче тя не трябва да бъде оспорвана през цялото време и опровергавана. А не както чух днес на тази конференция, процедурите са блокирани вече 10 години и ски туризма е застопорен.

Какви данъчни стимули или стимули за реклама се предлагат в Европа и по света за развитие на ски туризма?

Държавата може да приложи различни възможности за популяризирането на своята страна като традиции и култура, сред които в България място има и ски туризма.

Петкратният носител на Световната купа по ски Марк Жирардели пред „Труд“: Еколозите са агресивни, защото нямат аргументи за дебат

- Г-н Жирардели, след сцената, която разиграха природозащитниците, Вие казахте, че това не е правилно. Какви са правилните отношение между еколозите и държавата?

- Това, което видяхме не е правилно, когато се касае за дискусия на даден проблем. Тези хора, които викаха, са агресивни, просто защото нямат аргументи, за да водят дебат. На тази кръгла маса сме се събрали цивилизовани хора, за да говорим лице в лице с всеки. За съжаление, еколозите отпреди малко явно не са способни да защитават мнението си с интелект.

- Отдавна идвате в България, в момента съветвате министърката на туризма г-жа Николина Ангелкова. За всичките тези години разговарял ли сте с представители на хората, които скандираха?

- Да, водили сме разговори много пъти. Но те просто нямат мнение.

- Нямат мнение?

- Да, нямат. Но в демократичните общества е така – когато стотици хиляди хора казват „да“ на нещо, а двама казват „не“, обикновено се приема мнението на вторите.

Андреас Щайбъл, управляващ австрийския курорт „Ишгъл“, пред „Труд“: Бъдещето е в лифтовете

Г-н Щейбъл, има ли България потенциал да развива активно зимен туризъм?

- Ситуацията в страната ви е много любопитна. Имате хубави условия за ски туризъм, цените са повече от добри. Но бъдещето в този сектор са модерните съоръжения – кабинкови и седалкови лифтове, влекове. Сега разбирам, че в Банско има проблем именно с изграждането кабинка.

- Да, има проблем. Какво мислите по въпроса, ако имате вече впечатления?

- Трябва да бъде изграден втори модерен кабинков лифт. Това е единственото решение за развитието на Банско. Модерните съоръжения ще гарантират, че България ще се превърне в голяма ски дестинация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини