Прокуратурата в Пловдив обяви 32 въжени моста за опасни

Апелативна прокуратура - Пловдив за опасни 32 от проверените 73 държавни и общински въжени мостове на територията на 6 области в Югоизточна България, за които бяха дадени указания за незабавна реконструкция, тъй като са в лошо техническо състояние и застрашават здравето и живота на преминаващите по тях.

Осем от опасните съоръжения са в Пловдивска област, като според експертите дори се налага незабавното премахване на въжения мост преди разклона за село Косово (община Асеновград), тъй като е в изключително лошо техническо състояние. За него е наложена забрана за достъп на граждани. За опасни са обявени 3 моста над река Чая на територията на село Нареченски бани: за единия от тях е нужна подмяна на дървените плоскости, а за другите два - тестване на въжетата, като същата мярка е необходима и за въженото пътно съоръжение в село Крушево (община Крушево). От спешна рехабилитация се нуждаят и 2 въжени моста в Асеновград, но след изготвяне на съответните експертизи.

Най-много опасни мостове - 10, са установени в Смолянска област, където са дадени указания за премахването на 2 в село Смилян заради провиснали въжета и прогнили дъски. Застрашаващи здравето на туристите и местните хора са и 4 съоръжения в землищата на селата Цирка, Средногорци и Елховец, едно в района на градския басейн в Мадан и 4 в Рудозем. В Кърджалийска област за опасни са обявени 5 от 28-те въжени моста, а в Пазарджишка са дадени указания за възстановяване на липсващи парапети на моста до жп спирка "Марко Николов".

Коментари

Задължително поле