В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

ООН публикува подписа на Митов под кандидатурата на Ирина Бокова

ООН публикува официалните писма, с които българската държава предлага Ирина Бокова за генерален секретар на организацията. В кореспонденцията са и мотивите на родното Министерство на външните работи, подписани от шефа на ведомството Даниел Митов.

„Г-жа Бокова има голям професионален опит и лидерски умения, придобити като дългогодишен дипломат и политик. Доказала се е в дипломацията и международните отношения. Заемала е важни постове и на правителствено, и на международно ниво“, пише Митов.

Според него изброените качества правят Бокова много подходящ кандидат за поста генерален секретар. Министърът допълва, че номинираната се ползва с уважението на международната общност, заради отстояването й на важни за ООН принципи, като човешки права, достъп до образование, равенство между половете, религиозната и етническа толерантност, борбата за мир. Даниел Митов изтъква и факта, че Ирина Бокова е била избрана на два пъти за шеф на ЮНЕСКО – пост, който заема и в момента.

Публикувано е и писмото на Стефан Тафров, който, също като Митов е виден бивш кадър на българската десница. В него е записано, че България номинира Бокова за позицията.

След действията на дипломатите кандидатурата на Ирина Бокова вече е официално качена на сайта на ООН. За момента нейните конкуренти са четирима, но до крайния срок – месец март, вероятно ще се увеличат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.