ООН публикува подписа на Митов под кандидатурата на Ирина Бокова

ООН публикува официалните писма, с които българската държава предлага Ирина Бокова за генерален секретар на организацията. В кореспонденцията са и мотивите на родното Министерство на външните работи, подписани от шефа на ведомството Даниел Митов.

„Г-жа Бокова има голям професионален опит и лидерски умения, придобити като дългогодишен дипломат и политик. Доказала се е в дипломацията и международните отношения. Заемала е важни постове и на правителствено, и на международно ниво“, пише Митов.

Според него изброените качества правят Бокова много подходящ кандидат за поста генерален секретар. Министърът допълва, че номинираната се ползва с уважението на международната общност, заради отстояването й на важни за ООН принципи, като човешки права, достъп до образование, равенство между половете, религиозната и етническа толерантност, борбата за мир. Даниел Митов изтъква и факта, че Ирина Бокова е била избрана на два пъти за шеф на ЮНЕСКО – пост, който заема и в момента.

Публикувано е и писмото на Стефан Тафров, който, също като Митов е виден бивш кадър на българската десница. В него е записано, че България номинира Бокова за позицията.

След действията на дипломатите кандидатурата на Ирина Бокова вече е официално качена на сайта на ООН. За момента нейните конкуренти са четирима, но до крайния срок – месец март, вероятно ще се увеличат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика