Магистратите оневиниха водача на протестите в Гърмен, съден за обида на полицаи

Окръжен съд-Благоевград оневини лидера на протестите срещу ромските беззакония в Гърмен за обида срещу служителите на реда. Иван Байрактаров не е извършил престъпление по член 325 от Наказателния кодекс и е оправдан. Окръжните магистрати потвърдиха решението на Районен съд-Гоце Делчев, което беше протестирано от Районната прокуратура.

До делото се стигна след като на 25 юли 2015 година, по време на традиционния протест срещу незаконното строителство в квартал „Кремиковци“, Байрактаров държал реч, от която полицаите се почувствали обидени и злепоставени. Същата вечер униформените служители охранявали поредния митинг в Гърмен. Един от тях снимал протеста с таблет.

По време на протеста Байрактаров говорел по мегафон. В речта си той заявил: „Ела да снимаш, бе продажник, иди снимай горе как цари беззаконие. Ние искаме да спазвате законите, бе мишоци. Вие не може да ни уплашите. Кой пресича рязко, бе.....Ония отгоре открадоха земите на хората от Марчево. Само на 100 метра над тебе цари беззаконие, иди да снимаш колко незаконни къщи има. Ще плаши хората с актове. Ние си ги плащаме, бе. Ония горе не плащат, това не го ли разбрахте..... Доживяхме и това да видим, МВР да обяви война на мирни граждани. Мирни граждани, които си плащат...Дано един ден да отгледаш циганче“.

Този запис е бил приобщен към доказателствата, но съдът оказа да приеме думите като обида на полицаите охранявали протеста.

Обвиняемият през повечето време е бил обърнат с гръб към полицаите и говорел с лице към протестиращите. Няма посочване към полицаите или други действия, от които да се направи недвусмислен извод, че той е имал предвид тях, смятат окръжните магистрати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини