Турският посланик и главният мюфтия на кафе с пловдивски общинари

Кафе на толерантността пиха в петък по обяд в Джумая джамия в Пловдив представителите на местните етноси и институции в компанията на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи и на домакина и районен мюфтия на града под тепетата Ерсин Ахмед. На неговата покана се отзоваха зам.-кметът на Пловдив Георги Маринов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, шефът на Еврейската организация в Пловдив Светлозар Калев, представители на прокуратурата и неправителствени организации.

Събитието бе по повод размириците преди 2 години, когато Джумая Джамия бе замервана с камъни заради нашумялото дело за връщането на мюфтийството на обявената за паметник на културата Куршум Джамия в Карлово. Според турския обичай да пиеш едно кафе с някого се равнява на 40 години приятелство, така домакините обясниха поканата си и желанието си за съвместно мирно съжителство на различните етноси и религии. "Пловдив е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство и сме длъжни да го запазим като символ на етническата толерантност", декларира зам.-кметът Георги Маринов.

Посланикът на Република Турция Сюлейман Гьокче определи срещата като изключително важна заради присъствието на представители на различни общности. "Искаме бъдещето ни да е спокойно и изпълнено с благоденствие. Примери за толерантно отношение има не само в Пловдив, но и в цяла България. Надявам тази среда на толерантност да става все по-силна", допълни Сюлейман Гьокче.

Коментари

Задължително поле