Митрополит Николай повежда армия от попове на война с йогата

"Срещу православието у нас се води война!", обяви митрополит Николай пред 500 свещеници и двама митрополити, които се събраха да заклеймят йогата в конгресния център на Международния панаир в Пловдив. Това стана на премиерата на книгата "Йога - път към мрака" на богослова Дарин Алексиев. В потвърждение на твърденията си пловдивският владика даде 3 примера на събитието, което беше уважено от Сливенския Йоаникий и Великотърновския Григорий.

Първият от тях бе искането за разканонизирането на баташките мъченици и опитите за отнемането на църквата "Света Неделя" от БПЦ под уж благовидния претекст за опазването й като паметник на културата. "Паметниците на културата църквата ги е създала и църквата ги е пазила стотици години. Тук ставаше дума за разканонизиране на светците. Това искаха инициаторите на враждебните действия. Какво е това, ако не война срещу вярата?!", попита риторично дядо Николай.

Според него вторият ясен знак за войната срещу православието е делото за собствеността на патриаршеския храм "Александър Невски" в София. "Всички видяхте как Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит седеше на банка в съдебна зала. Нещо нечувано в цялата българска история, а и в историята на която и да е църква! Защото някои хора са решили да се гаврят с църквата и искат да й отнемат направо патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", декларира пловдивският владика.

Той не скри притесненията си, че ако БПЦ се отказа от криптата в "Ал. Невски", тя може да стане място за курсове по йога или за "нещо още по-скверно".

"Каква е гаранцията, че ако църквата се откаже от нея, тя няма да стане място за курсове по йога", бяха думите на пловдивският митрополит. Той посочи, че делото не е приключило и ако се наложи, ще заведе свещениците в София да помогнат на патриаршията.

Третата провокация срещу православието дядо Николай видя в новите учебници. В тях вече нямало да се казва, че при управлението на княз Борис-Михаил Покръстител преди 1150 години сме приели православното християнство, а щяло да се пише за християнство изобщо. "Тогава християнството е било единно, но сега не е. И ние православните не сме виновни за това. Не ние сме предизвикали великата схизма и различните посоки, в които са тръгнали Изтокът и Западът.

От нас сигурно искат да свалим расата и да си обръснем брадите, за да се модернизираме и европеизираме до пълно обезличаване и до свеждане до обикновени биологични единици", каза пловдивският митрополит и допълни, че не се страхува от това, че ще го нарекат луд. "Които казват истината у нас, ги смятат за луди. И е луд този, който зад отделните събития не вижда общата картина и причинно-следствените връзки. Луд е, който си мисли, че не се води война, война срещу вярата. А тя е в пълен ход. Лошото е, че тя няма конкретен носител и изразител. В лапите на злото може да попадне всеки, който крои зло другиму", заяви владиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини