Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Митрополит Николай повежда армия от попове на война с йогата

„Срещу православието у нас се води война!“, обяви митрополит Николай пред 500 свещеници и двама митрополити, които се събраха да заклеймят йогата в конгресния център на Международния панаир в Пловдив. Това стана на премиерата на книгата „Йога – път към мрака“ на богослова Дарин Алексиев. В потвърждение на твърденията си пловдивският владика даде 3 примера на събитието, което беше уважено от Сливенския Йоаникий и Великотърновския Григорий.

Първият от тях бе искането за разканонизирането на баташките мъченици и опитите за отнемането на църквата „Света Неделя“ от БПЦ под уж благовидния претекст за опазването й като паметник на културата. „Паметниците на културата църквата ги е създала и църквата ги е пазила стотици години. Тук ставаше дума за разканонизиране на светците. Това искаха инициаторите на враждебните действия. Какво е това, ако не война срещу вярата?!“, попита риторично дядо Николай.

Според него вторият ясен знак за войната срещу православието е делото за собствеността на патриаршеския храм „Александър Невски“ в София. „Всички видяхте как Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит седеше на банка в съдебна зала. Нещо нечувано в цялата българска история, а и в историята на която и да е църква! Защото някои хора са решили да се гаврят с църквата и искат да й отнемат направо патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, декларира пловдивският владика.

Той не скри притесненията си, че ако БПЦ се отказа от криптата в „Ал. Невски“, тя може да стане място за курсове по йога или за „нещо още по-скверно“.

„Каква е гаранцията, че ако църквата се откаже от нея, тя няма да стане място за курсове по йога“, бяха думите на пловдивският митрополит. Той посочи, че делото не е приключило и ако се наложи, ще заведе свещениците в София да помогнат на патриаршията.

Третата провокация срещу православието дядо Николай видя в новите учебници. В тях вече нямало да се казва, че при управлението на княз Борис-Михаил Покръстител преди 1150 години сме приели православното християнство, а щяло да се пише за християнство изобщо. „Тогава християнството е било единно, но сега не е. И ние православните не сме виновни за това. Не ние сме предизвикали великата схизма и различните посоки, в които са тръгнали Изтокът и Западът.

От нас сигурно искат да свалим расата и да си обръснем брадите, за да се модернизираме и европеизираме до пълно обезличаване и до свеждане до обикновени биологични единици“, каза пловдивският митрополит и допълни, че не се страхува от това, че ще го нарекат луд. „Които казват истината у нас, ги смятат за луди. И е луд този, който зад отделните събития не вижда общата картина и причинно-следствените връзки. Луд е, който си мисли, че не се води война, война срещу вярата. А тя е в пълен ход. Лошото е, че тя няма конкретен носител и изразител. В лапите на злото може да попадне всеки, който крои зло другиму“, заяви владиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.