Арабската приказка на Преслава продължава (СНИМКИ)

Нови правила и инструкции в МБАЛ-Павликени след гафа със забравената в скенера жена Цяла седмица е продължило вътрешното разследване в болницата

Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Митрополит Николай повежда армия от попове на война с йогата

„Срещу православието у нас се води война!“, обяви митрополит Николай пред 500 свещеници и двама митрополити, които се събраха да заклеймят йогата в конгресния център на Международния панаир в Пловдив. Това стана на премиерата на книгата „Йога – път към мрака“ на богослова Дарин Алексиев. В потвърждение на твърденията си пловдивският владика даде 3 примера на събитието, което беше уважено от Сливенския Йоаникий и Великотърновския Григорий.

Първият от тях бе искането за разканонизирането на баташките мъченици и опитите за отнемането на църквата „Света Неделя“ от БПЦ под уж благовидния претекст за опазването й като паметник на културата. „Паметниците на културата църквата ги е създала и църквата ги е пазила стотици години. Тук ставаше дума за разканонизиране на светците. Това искаха инициаторите на враждебните действия. Какво е това, ако не война срещу вярата?!“, попита риторично дядо Николай.

Според него вторият ясен знак за войната срещу православието е делото за собствеността на патриаршеския храм „Александър Невски“ в София. „Всички видяхте как Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит седеше на банка в съдебна зала. Нещо нечувано в цялата българска история, а и в историята на която и да е църква! Защото някои хора са решили да се гаврят с църквата и искат да й отнемат направо патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, декларира пловдивският владика.

Той не скри притесненията си, че ако БПЦ се отказа от криптата в „Ал. Невски“, тя може да стане място за курсове по йога или за „нещо още по-скверно“.

„Каква е гаранцията, че ако църквата се откаже от нея, тя няма да стане място за курсове по йога“, бяха думите на пловдивският митрополит. Той посочи, че делото не е приключило и ако се наложи, ще заведе свещениците в София да помогнат на патриаршията.

Третата провокация срещу православието дядо Николай видя в новите учебници. В тях вече нямало да се казва, че при управлението на княз Борис-Михаил Покръстител преди 1150 години сме приели православното християнство, а щяло да се пише за християнство изобщо. „Тогава християнството е било единно, но сега не е. И ние православните не сме виновни за това. Не ние сме предизвикали великата схизма и различните посоки, в които са тръгнали Изтокът и Западът.

От нас сигурно искат да свалим расата и да си обръснем брадите, за да се модернизираме и европеизираме до пълно обезличаване и до свеждане до обикновени биологични единици“, каза пловдивският митрополит и допълни, че не се страхува от това, че ще го нарекат луд. „Които казват истината у нас, ги смятат за луди. И е луд този, който зад отделните събития не вижда общата картина и причинно-следствените връзки. Луд е, който си мисли, че не се води война, война срещу вярата. А тя е в пълен ход. Лошото е, че тя няма конкретен носител и изразител. В лапите на злото може да попадне всеки, който крои зло другиму“, заяви владиката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.