Армията ще пази границата от бежанци (обзор)

Българската армия ще има повече правомощия в охраната на границите на страната. Това ще стане с промени в Закона за въоръжените сили, които парламентарната група на ГЕРБ подготвя. Промените се задействат спешно заради прогнозите на нова голяма бежанска вълна.

Идеята е военните да могат да оказват съдействие при охраната на границата с присъствие и техника само при извънредни и кризисни ситуации. Това означава, че армията на практика ще може да бъде изпращана за контрол на границите заради бежанския поток. Правомощията на военните ще са наравно с тези на граничните полицаи.

В момента въоръжените сили могат само да "оказват съдействие" на служителите на Министерството на вътрешните работи - например логистика.

Поправките бяха обсъдени на заседанието на Съвета за развитието в сряда по идея на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Макар че законопроектът ще бъде внесен от ГЕРБ, идеята за повече правомощия на армията при охрана на границите има подкрепата на всички партии в парламента - Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, ДПС, БСП, "Атака" и БДЦ. От управляващите партии коментираха неофициално, че за първи път от много време насам има консенсус между всички политически сили и това значи, че идеята работи за националния интерес.

„Поради усложнената геополитическа обстановка много страни използват повече армията си“, заяви на депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който е и зам.-председател на комисията по отбрана, както и бивш зам.-министър на отбраната.

По телефона

Борисов разговаря с Жан-Клод Юнкер

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от МС.

Премиерът Борисов отбелязал, че му предстои участие в срещата на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза. В понеделник той ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС. Борисов информирал Юнкер за актуалната ситуация на българо-гръцката граница във връзка с блокадите и призовал Комисията да вземе мерки за нормализиране на трафика по транспортния коридор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини