Проф. Стоян Миланов: 15 млн. лева изтичат от реанимациите годишно

НЗОК не извършва контрол и плаща за болни, които не са за скъпите звена

Специалистът предлага връщане на финансирането от МЗ

Поне 15 млн. лв. годишно изтичат от заделените 40 милиона за интензивно лечение, които здравната каса плаща, тъй като тя не осъществява реален и ефективен контрол. А така в реанимациите се настаняват пациенти, които не са за скъпоструващите животоспасяващи звена. Това особено важи за частните болници, съобщи вчера за „Труд“ проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“, национален консултант по спешна медицина и председател на Българското дружество по спешна медицина.

До 2013 г. интензивното лечение у нас се плащаше от Министерството на здравеопазването. „Чрез добре подготвените кадри на РЗИ ведомството извършваше много сериозен контрол на лежащите в реанимациите всеки ден. Спомням си, че дори „Пирогов“ бе сериозно наказан“, каза професорът. Спорен него причините, поради които интензивните грижи са прехвърлени към НЗОК, са нездрави. Така много клиники и структури, сред които вече и доста частни, са започнали да вземат пари от касата. „Само че тя проверява кой лежи в реанимация само на хартия и плаща на „калпак“. Така елементарни случаи като някои следоперативни грижи се прекарват през реанимациите, където заплащането е по-високо“, каза националният консултант по спешна медицина. От всичко това страдали истинските реанимации като тази на „Пирогов“ и на ВМА.

„Отделен е въпросът за цената на интензивното лечение, тъй като има степени и нарушения в основните жизнени функции, които изискат различен ресурс и грижи и като кадри, и като апаратура“, допълни проф. Миланов. В европейската практика има създадени скали за оценка за вложения инструментален, апаратурен и човешки ресурс при интензивно болните, но у нас се плаща на леглоден.

„Само че лечението в реанимация на някои болни дневно излиза до 100 лв., а при други над 1000 дори 5000 лв. - например когато се извършват тежки хирургични интервенции. Затова системата на заплащане на интензивното лечение е тотално сбъркана“, каза проф. Миланов. Някои от клиничните пътеки например отчитали процедурата, а не лечението на заболяването на пациента.

Не на последно място в момента НЗОК покрива лечението на неосигурени, настанени в реанимация. А идеята на осигурителния модел у нас е да гарантира грижи на българите, които са платили здравни си вноски. Според проф. Миланов връщане към плащането на интензивното лечение от МЗ може да стане догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве