На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Проф. Стоян Миланов: 15 млн. лева изтичат от реанимациите годишно

НЗОК не извършва контрол и плаща за болни, които не са за скъпите звена

Специалистът предлага връщане на финансирането от МЗ

Поне 15 млн. лв. годишно изтичат от заделените 40 милиона за интензивно лечение, които здравната каса плаща, тъй като тя не осъществява реален и ефективен контрол. А така в реанимациите се настаняват пациенти, които не са за скъпоструващите животоспасяващи звена. Това особено важи за частните болници, съобщи вчера за „Труд“ проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“, национален консултант по спешна медицина и председател на Българското дружество по спешна медицина.

До 2013 г. интензивното лечение у нас се плащаше от Министерството на здравеопазването. „Чрез добре подготвените кадри на РЗИ ведомството извършваше много сериозен контрол на лежащите в реанимациите всеки ден. Спомням си, че дори „Пирогов“ бе сериозно наказан“, каза професорът. Спорен него причините, поради които интензивните грижи са прехвърлени към НЗОК, са нездрави. Така много клиники и структури, сред които вече и доста частни, са започнали да вземат пари от касата. „Само че тя проверява кой лежи в реанимация само на хартия и плаща на „калпак“. Така елементарни случаи като някои следоперативни грижи се прекарват през реанимациите, където заплащането е по-високо“, каза националният консултант по спешна медицина. От всичко това страдали истинските реанимации като тази на „Пирогов“ и на ВМА.

„Отделен е въпросът за цената на интензивното лечение, тъй като има степени и нарушения в основните жизнени функции, които изискат различен ресурс и грижи и като кадри, и като апаратура“, допълни проф. Миланов. В европейската практика има създадени скали за оценка за вложения инструментален, апаратурен и човешки ресурс при интензивно болните, но у нас се плаща на леглоден.

„Само че лечението в реанимация на някои болни дневно излиза до 100 лв., а при други над 1000 дори 5000 лв. – например когато се извършват тежки хирургични интервенции. Затова системата на заплащане на интензивното лечение е тотално сбъркана“, каза проф. Миланов. Някои от клиничните пътеки например отчитали процедурата, а не лечението на заболяването на пациента.

Не на последно място в момента НЗОК покрива лечението на неосигурени, настанени в реанимация. А идеята на осигурителния модел у нас е да гарантира грижи на българите, които са платили здравни си вноски. Според проф. Миланов връщане към плащането на интензивното лечение от МЗ може да стане догодина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.