Столицата става днес арена на шествие и контрашествие

София ще се превърне днес в арена на две противопоставящи се шествия. Едното – Луковмарш, възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, ще се проведе за 13-ти пореден път.

То тръгва в 17:30 часа от пилоните на НДК. Другото е негово контрашествие, инициирано от движението ”Антифашистко действие – София“ под надслов ”Без нацисти по улиците ни!“. То започва в 12 ч. също от пилоните на НДК.

Организаторите на контрашествието категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

СБНЛ е организация, която се е борила "срещу масоните, евреите и комунистите", за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини