Новата здравна карта може да остави без болници населението в Попово и Омуртаг

Заради изискванията в новата здравна карта на Търговишка област може да се стигне до закриване на общинските болници в Попово и Омуртаг. в на Тя е направена в пълно противоречие с предложенията на местната колегия на Българския лекарски съюз.

В Омуртаг хората вече се готвят и за протест и заплашват да блокират пътища, за да защитят лечебното си заведени. Това заяви пред БНР председателят на регионалната структура на БЛС доктор Панайот Арнаудов.

"Интензивни грижи - 18 легла са определени за област Търговище. Такива легла има в болницата в Попово и Омуртаг, където се развива акушеро-гинекологична дейност. Има села, които са страшно отдалечени и в същото време наоколо има затворени болници, като тази в Котел", каза Арнаудов.

По думите му в целия район има хора, които са с хронични заболявания, изискващи определени грижи на определено ниво, но пациентите не могат да достигнат до определена болница. Няма осигурена и спешна помощ. В Омуртаг дежури една линейка, в Антоново - също. „Нивото на спешната помощ е фелдшери и медицински сестри", коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве