Опоненти на кандидат-ректор на академията в Свищов бягат от публичен дебат

Опонентите на кандидата за ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов проф. Андрей Захариев отказаха да се явят на иницииран от него публичен дебат. Дискусията трябваше да се проведе в понеделник и на нея тримата мераклии за поста да изложат стратегиите си за развитието на висшето учебно заведение през мандат 2016-2020 година.

Проф. Захариев обяви предложението си в четвъртък. По думите му идеята срещнала съгласие и интерес не само сред обществеността, медиите и най-вече академичната колегия, но и кандидатът за ректор доц. Иван Марчевски първоначално потвърдил, че ще присъства. За ръководител на свищовския ВУЗ ще се състезава и преподвателката от катедра Международни икономически отношения проф. Таня Горчева.

„Поредицата от авторитарно проведени събрания на колектива на академията при първия ВрИД ректор проф. Иван Върбанов в края на 2015 г. се нуждаят от своя заслужен демократичен финал при втория служебен ректор проф. Марияна Божинова като това стане чрез публичен дебат с фокус развитието на висшето училище през идните 4 г”, убеден е проф. Захариев.

Той допълни, че вече са поставени десетки въпроси по публично оповестените още на 10 февруари платформи на тримата кандидати. Хиляди студенти и стотици преподаватели и служители имат своето право на информиран избор.

„Не бива да се крием зад общи послания и намерения, а да застанем с лицата, професионализма и отговорността си пред най-важния суверен – академичната общност и гражданство”, апелира проф. Захариев.

Той припомня, че за 9 часа на 16 февруари е насрочено общото събрание за избор на ректор, академичен и контролен съвет, което обаче се провежда при закрити врати. В състава на събранието са включени само 113 представители, от които 80 хабилитирани преподаватели, 13 нехабилитирани, 3 служители и 17 студенти и докторанти. Освен това общата численост на нехабилитираните е 130 души, на служителите е 410 души, а на студентите и докторантите респективно 10663. Форматът на общото събрание обаче не е дебат между кандидатите, а представяне на платформа в рамките на 10 минути и още 20 минути въпроси и отговори в азбучна последователност на тримата номинирани.

„Дошлият на власт през юни 2015 г. в името на прозрачност, демокрация и откритост Инициативен комитет, от чиито състав бе излъчен и първия ВрИД ректор на свищовската академия се изплаши и буквално скри моя опонент доц. Иван Марчевски от очаквания от цялата академична колегия и свищовска общественост публичен дебат на кандидатите за ректор. Вместо диалог и открит сблъсък на идеи, установявам пороци в разрез с демокрацията и новото, реформиращо се лице на свищовската академия. Аз не се страхувам от дебат, не бягам от дискусия, с който и да е и по каквато и да е тема за настоящето и бъдещото на свищовската академия. Напротив, каня на дебат, инициирам дебат, защитавам дебат, защото информираният избор е функция и на публичния образ на кандидатите за ректор, тяхната способност да градят и бранят”, заяви пред „Труд” проф. Андрей Захариев.

След отказа на другите двама кандидати за дебат,проф. Захариев организира открита среща с представители на академичната общност, медии и общественост. Тя е насрочена за 10, 30 часа в понеделник в аулата на Ректората. „Срещата е одобрена от ВрИД ректора проф. Божинова. Каня всички желаещи да присъстват. Призовавм ги да задават въпроси на място или като лично съобщение през социалната мрежа, както и на електронна поща, достъпна през интернет страницата на ръководената от него катедра „Финанси и кредит”, допълни проф. Захариев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини