Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Правителството погасява дълговете на болница „Лозенец“ с 23 млн. лв., тя минава под управлението на СУ

Опоненти на кандидат-ректор на академията в Свищов бягат от публичен дебат

Опонентите на кандидата за ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов проф. Андрей Захариев отказаха да се явят на иницииран от него публичен дебат. Дискусията трябваше да се проведе в понеделник и на нея тримата мераклии за поста да изложат стратегиите си за развитието на висшето учебно заведение през мандат 2016-2020 година.

Проф. Захариев обяви предложението си в четвъртък. По думите му идеята срещнала съгласие и интерес не само сред обществеността, медиите и най-вече академичната колегия, но и кандидатът за ректор доц. Иван Марчевски първоначално потвърдил, че ще присъства. За ръководител на свищовския ВУЗ ще се състезава и преподвателката от катедра Международни икономически отношения проф. Таня Горчева.

„Поредицата от авторитарно проведени събрания на колектива на академията при първия ВрИД ректор проф. Иван Върбанов в края на 2015 г. се нуждаят от своя заслужен демократичен финал при втория служебен ректор проф. Марияна Божинова като това стане чрез публичен дебат с фокус развитието на висшето училище през идните 4 г”, убеден е проф. Захариев.

Той допълни, че вече са поставени десетки въпроси по публично оповестените още на 10 февруари платформи на тримата кандидати. Хиляди студенти и стотици преподаватели и служители имат своето право на информиран избор.

„Не бива да се крием зад общи послания и намерения, а да застанем с лицата, професионализма и отговорността си пред най-важния суверен – академичната общност и гражданство”, апелира проф. Захариев.

Той припомня, че за 9 часа на 16 февруари е насрочено общото събрание за избор на ректор, академичен и контролен съвет, което обаче се провежда при закрити врати. В състава на събранието са включени само 113 представители, от които 80 хабилитирани преподаватели, 13 нехабилитирани, 3 служители и 17 студенти и докторанти. Освен това общата численост на нехабилитираните е 130 души, на служителите е 410 души, а на студентите и докторантите респективно 10663. Форматът на общото събрание обаче не е дебат между кандидатите, а представяне на платформа в рамките на 10 минути и още 20 минути въпроси и отговори в азбучна последователност на тримата номинирани.

„Дошлият на власт през юни 2015 г. в името на прозрачност, демокрация и откритост Инициативен комитет, от чиито състав бе излъчен и първия ВрИД ректор на свищовската академия се изплаши и буквално скри моя опонент доц. Иван Марчевски от очаквания от цялата академична колегия и свищовска общественост публичен дебат на кандидатите за ректор. Вместо диалог и открит сблъсък на идеи, установявам пороци в разрез с демокрацията и новото, реформиращо се лице на свищовската академия. Аз не се страхувам от дебат, не бягам от дискусия, с който и да е и по каквато и да е тема за настоящето и бъдещото на свищовската академия. Напротив, каня на дебат, инициирам дебат, защитавам дебат, защото информираният избор е функция и на публичния образ на кандидатите за ректор, тяхната способност да градят и бранят”, заяви пред „Труд” проф. Андрей Захариев.

След отказа на другите двама кандидати за дебат,проф. Захариев организира открита среща с представители на академичната общност, медии и общественост. Тя е насрочена за 10, 30 часа в понеделник в аулата на Ректората. „Срещата е одобрена от ВрИД ректора проф. Божинова. Каня всички желаещи да присъстват. Призовавм ги да задават въпроси на място или като лично съобщение през социалната мрежа, както и на електронна поща, достъпна през интернет страницата на ръководената от него катедра „Финанси и кредит”, допълни проф. Захариев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.