МС дава 40 лв. за декар почистен сняг

Правителството дава по 40 лева на декар за почистен сняг и 80 лева за обезледяване. Това се вижда от договора, сключен на 28 януари между Министерски съвет и фирма „Титан София Център 1”. ЗЗ,80 лв. струва и един курс на камион, който ще извозва снега и леда.

Фирмата е избрана без конкурс, тъй като заложената сума в договора е 15 000 лв. Законът за обществените поръчки дава право за такива суми да се договаря пряко.

Фирмата ще има за задача да чисти 2,5 декара, които обхващат двора на правителствената служба, в който се паркират служебните мерцедеси. Трябва да се чистят и основните входове към централната сграда и паркинга.

В началото на зимата от Столична община обявиха, че ще налагат драстични глоби за непочистен сняг. Санкциите са посочени в договорите между Столичната община и изпълнителите на снегопочистването. Сумите са съобразени с терена, който трябва да бъде обработен. Така например фирма, която не е почистила тротоарите, подходите на подлезите, на метростанциите или на пешеходните пътеки до 1 час след подаден сигнал, за неизпълнение ще отнесе глоба от 1000 лв. Ако обаче се касае за по-голяма площ - 1 декар, санкцията скача на 10 000 лв. Това стана ясно по време на проверка на част от машините за чистене на сняг в София.

Коментари

Задължително поле