В Сунгурларе избраха цар на лозята

„Лозарството и винарството в тази община ще царуват винаги, защото тук хората добре знаят смисъла на българската поговорка, че лозето не иска молитва, а иска мотика. На това ме учеха и моите баба и дядо, когато като дете ме водеха на семейните лозя и ме включваха в работата. Продължавайте да пазите традициите, да учите децата на труд и да предавате тайната на доброто вино на бъдещите поколения.“ Това пожела областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който вчера бе гост на община Сунгурларе.

За 24-ти пореден път бяха наградени най-добрите производители на домашно бяло вино. Повече от 30 участници се включиха в напреварата и отново показаха невероятните традиции, които този регион има в производството на божествената напитка. За цар на лозята бе провъзгласен Йордан Кюмюрджиев. След награждаването присъстващите спазиха и старата българска традиция за зарязване на лозето. Водосвет за здраве отслужиха духовници от българската православна църква.

Сред официалните лица на празника бяха Васил Панделиев- кмет на Община Сунгурларе, зам. областният управител Владимир Крумов, народни представители, кметове от региона и представители на местна администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони