Кирил Московски: Патриархът до папата

Патриархът на Путин. Така най-често определят Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия. Основание за това са близките отношения между духовника и руския държавен глава. И общите им цели, насочени към защита на единството на руснаците, запазването на тяхната православна идентичност и отпора на атаките от Европа.

К огато Владимир Путин се кандидатира за трети президентски мандат, главата на Руската православна църква нарече 12-годишния период на управление на Владимир Путин “Божие чудо” и разкритикува опонентите му. Исканията на протестиращите той сравни с пронизителни писъци. И отказа да помилва непокорните момичета от “Пуси Райът”.

Благодарение на близките контакти с Кремъл обаче патриархът, както и неговият предшественик Алексий Втори, успяха да върнат на РПЦ стотици храмове и манастири, както и да построят много нови. Близостта на църковните водачи с Кремъл позволи въвеждане на религиозно обучение в училищата, което е било забранено от съветската власт. Кремъл пък е благодарен на духовенството, че работи за утвърждаване на руската идентичност, която включва “признаване на православното християнство за основа на националната духовна култура”.

Факт е, че в Русия църква и държава вървят в една посока. И духовникът Кирил има своята политическа роля. Но след историческата му среща с главата на римокатолическата църква Франциск вероятно в историята Кирил ще бъде запомнен като първия руски патриарх, който дръзна да се среща с наследник на Петър, и вече може да бъде наречен Патриархът до папата. Двамата изразиха загриженост за преследваните християни в Близкия изток и Северна Африка, започнаха разговор за слагане на край на вековните битки за влияние в Украйна. Възстановяването на единството между православни и католици след схизмата през 1054 г. ще е трудно, но началото е поставено. Преди да сложи патриаршеска корона, Кирил дълги години бе първият дипломат на Руската църква. Той познава добре сложните отношения с другите християнски вероизповедания и преди всичко с Ватикана.

Няма съмнение, че занапред ще се търсят и политически дивиденти за подложената на санкции от Запада Русия. Кирил смята, че Русия има право да брани интересите си включително и с военна сила. Наскоро той защити руската военна намеса в Сирия като справедлива борба. По време на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия той осъждаше антируската политика на Украинската греко-католическа (униатска) църква.

Кирил определя просперираща Европа като място, където потъпкват християните. Основното му послание е защита на религиозните ценности в този модерен и технологичен свят. Той обаче се среща не само с православни, приемал е и монаси от Шао Лин.

Като Смоленски митрополит Кирил съпътстваше винаги покойния патриарх Алексий Втори в България по време на църковния разкол и участваше активно в преговорите за помирение между разделените български владици. Които са започвали винаги кариерата си след служение в Москва. В опитите за единение Кирил се надпреварваше с Вселенския патриарх Вартоломей. Двамата спорят кой да доминира над православието, като съперничеството им се изостри особено преди предстоящия Вселенски събор. В тази игра БПЦ е в особено деликатна ситуация, но засега като че ли везните се накланят в полза на руския първойерарх. Особено след миналогодишната скандална визита на Вартоломей в София с претенциите му да върнем “заграбени” от Гърция реликви и упреците, че сме се отцепили от Цариградската патриаршия.

България го очаква

Българският Свети синод е поканил патриарх Кирил да пристигне в София на 26 февруари за прогласяването на почитания като чудотворец у нас старец Серафим за светец. Това събитие се смята за изключително важно - за пръв път две църкви - Българската и Руската, вземат решение за канонизиране. Това е още една линия на сближаване. Заради натоварената си програма е възможно Кирил да не дойде сега, а по-късно през годината. Междувременно българският патриарх Неофит ще пътува до Москва, за да получи наградата на фонда за единство на православието.

За него

Дарование за светото православие

Негово Светейшество патриарх Кирил е дарование не само за Руската православна църква, но и за светото православие. Той се раздава с молитва, служба, обиколки. Един от лидерите е, казано светски. Едва ли има друг като него, който всяка събота има час на проповед, отговаря компетентно на всеки въпрос - писмено или по телефона. Изключителен богослов е и много обича Българската православна църква. Бог да го съхрани за православието!

Срещата с папата на Рим действително е историческа. Ние приветстваме и се надяваме, че Божията милост ще ни помогне да застанем един ден в едно в прослава на Бога.

Дометиан, митрополит Видински

Любител на геополитически схеми

Той е любител на големите геополитически схеми и е бивша телевизионна звезда с неизбежната мания за величие. Но герой на световни новини той много отдавна не е бил. Остротата на вътрешните проблеми в църквата нарастват и това хвърля ръководителя на РПЦ в очевидна депресия. А срещата с папата е възможност да се почувства „глобален лидер” и да получи прилив на жизненост.

Николай Митрохин, ГРАНИ. РУ

Обединител на руското православие

Свeтейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил е предстоятел на най-голямата по каноническа територия и най-многочислената православна Църква в света. Защитник на Православието и гонените заради своята вяра. Велик богослов, проповедник и мисионер. Символ на единството и обединител на руското православие.

Архимандрит Филип (Василцев), представител на Московския патриарх при Българската патриаршия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи