Елена Йончева: Заложници сме на турската политика

„Заложници сме на турската политика. Спомняте си, че президентът Реджеп Ердоган каза, че може отново да задейства бежанската вълна, ако Европа не подкрепи създаването на така наречената буферна зона в Северна Сирия. Това не означава, че ние не трябва да укрепваме границите си, защото нахлуването на стотици хиляди бежанци в България ще се превърне в национална катастрофа. Това ще провокира редица страни от ЕС да затворят своите граници и така ще се създаде опасността страната ни да се превърне в буферна зона”, заяви пред Нова телевизия журналистката Елена Йончева.

Тя припомни „доклад на шефа на разузнавателното управление на Пентагона от 2013 г.“.

„В него било записано, че ако режимът на сирийският президент Башар Асад падне, той ще бъде заместен от различни джихадистки групировки. Ще настъпи пълен хаос и Сирия ще се превърне в една база на ислямистки бойци, които ще действат в Чечня, Китай, Кашмир и на Балканите – оттам и в Европа“, разказа Йончева.

Според нея продължаването на руските бомбардировки ще доведе до вълни от мигранти.

„В ЕС въобще нямат стратегия и не знаят какво да правят. Ескалирането на ситуацията в Сирия ще доведе до този бежански поток. Проблемът може да бъде решен, когато бъде спряна войната там, но никой не работи в тази посока”, заяви от своя страна журналистът Мохамад Халаф, който също бе гост в студиото. Той изрази мнение, че се върви към „много страшен епизод” на войната в Сирия и никой не може да предвиди какво ще направи Реджеп Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини