Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

„Топлофикация” съди хора и за 3 лева

За съжаление, има дела срещу длъжници и за 8 лева и за 3 лева, а сумата за юридическо възнаграждение и държавната такса са 325 лева. Причината често е заради забравяне на последна фактура или изравнителна сметка след продажбата на апартамент.

Това каза омбудсманът на „Топлофикация – София“ Деян Дянков пред БНР.
Причината, според него, е че се губи връзката с клиента, защото вече не е абонат – титуляр на партидата, и от там нататък настъпват всички тези лоши, както за абонатите, така и за самата „Топлофикация“ неща.

„На касата ви се казва „нямате повече задължения към днешна дата“, но това не означава, че след като излезе новата фактура, вие нямате задължения. Сами разбирате, че фактурите не излизат всеки ден, а на конкретна дата”, допълни той.

Дянков призова хората в подобна ситуация да проверяват сметките си, за да се избегнат нови подобни случаи. За да се избегнат делата за малките суми ще бъде въведен т. нар. „код платец“, допълни той. Само съдът може да отмени насрочените дела, изтъкна Дянков и покани хората с просрочени задължения в приемната на „Топлофикация“:

Всеки конкретен случай се разглежда индивидуално и се намира най-доброто решение. Просто едни разговори, още преди да се стигне до съдебно дело, защото съдебното дело е в ущърб на всички. Знаем, че увеличава сумите, които трябва да се плащат. При сключване на споразумение, много важно, трябва да се знае, че се спира нарастването на лихвата, която има към задължението.

През 2015 г. са образувани 15 000 съдебни дела, припомни той. Това са около 3% от 450-те хиляди абоната на „Топлофикация“:

По наша инициатива ние ще предприемем действия по популяризиране на възможностите, които може да имат клиентите за погасяване на задълженията си. Няма самите няма как да тръгнем да търсим отделни абонати със задължения. По-скоро самите абонати трябва да проявят инициатива.

От дружеството се надяват чрез новия вид сметки чувствително да бъде намален броят на нередовните платци.
Според Дянков, отпадането на таксата за сградна инсталация не би било справедливо, защото хората ползват топлината от тръбите, които преминават през жилищата им. Ако отпадне тази такса при гражданите които не ползват парно, това значително ще увеличи цената за тези, които ползват. Има и 4 начина за избор на сградна инсталация, чрез които могат да бъдат решени много проблеми, изтъкна той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.