Общинар иска вечерен час за ученици в Русе

Общински съветник поиска да се въведе вечерен час за ученици в Русе, съобщиха от местния парламент в крайдунавския град. Георги Георгиев /ПБСД/ предлага промяна в общинска наредба, като я мотивира с все повече деца под 18 г. по улиците нощем.

"Не са редки случаите, когато такива деца организират "купони", посегателства върху чуждо имущество, побоища и много други действия, които са несъвместими с демократичните принципи на обществото", напомня старейшината. Малчуганите са без придружители, родителите им нехаят, а собственици и управители на заведения си затварят очите за употребата на алкохол, цигари и наркотици.

Георги Георгиев настоява да се забрани на подрастващи до 14 г. да обикалят сами по улици и заведения от 22-6 ч. през лятото и от 21-7 ч. през зимата. За по-големите до 18 г. ограничението да е съответно от 23-6 ч. и от 22-7 ч. Изключение да се допуска само ако тийнейдърите се придружават от родител или настойник.

Част от промените в наредбата предвиждат да не се продават алкохол и цигари на деца, като се предвиждат глоби от 300-1000 лв. Санкциите грозят и кръчмари, които обслужват малки клиенти. Ако малолетни и непълнолетни са нанесли щети на общинска или частна собственост, да ги плащат придружителите им или родителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони