Националната здравна карта намалява болничните легла в Русенско

Заложените промени в Националната здравна карта и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, биха довели до повишаване на напрежението в системата. Това стана ясно на работна среща между областния управител на Русе с представители на държавни институции, лечебни заведения и регионалната лекарска колегия.

Разработените предложения за областна здравна карта не съответстват на работата на комисията към здравното министерство и публикувания проект. Сравнителният анализ сочи, че терапевтичните легла са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия - с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла пък са по-малко с 43 легла и не е ясно как са разпределени. За долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. "В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години", уточни управителят на Областния център за психично здраве д-р Теменужка Матева.

На предстоящо извънредно заседание областната комисия по здравеопазване ще изпрати писмо с аргументирано становище до министър Петър Москов.

Коментари

Задължително поле