Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Националната здравна карта намалява болничните легла в Русенско

Заложените промени в Националната здравна карта и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, биха довели до повишаване на напрежението в системата. Това стана ясно на работна среща между областния управител на Русе с представители на държавни институции, лечебни заведения и регионалната лекарска колегия.

Разработените предложения за областна здравна карта не съответстват на работата на комисията към здравното министерство и публикувания проект. Сравнителният анализ сочи, че терапевтичните легла са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия – с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла пък са по-малко с 43 легла и не е ясно как са разпределени. За долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. “В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години”, уточни управителят на Областния център за психично здраве д-р Теменужка Матева.

На предстоящо извънредно заседание областната комисия по здравеопазване ще изпрати писмо с аргументирано становище до министър Петър Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.