Мъжете със СПИН пет пъти повече от жените

Мъжете, носители на вируса СПИН, са пет пъти повече от жените. Това е тенденция, която е в сила, както в България, така и в света, обясни д-р Ани Ангелова, главен експерт Дирекция „Профилактиката на болестите и промоция на здравето” в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново пред "Фокус".

Пример от старата столица е, че за миналата година всички регистрирани носители на вируса са мъже. „Дори в национален мащаб е доказано, че са регистрирани 214 серопозитивни лица, от които 174 са мъже и 30 са жени. Значи мъжете са пет пъти повече от жените, за сега тази тенденция се запазва, даже се увеличава”, поясни експертът.

Тя допълни, че освен на място в РЗИ, изследвания се правят и по време на различни изнесени кампании. „Миналата година имаше лятна антиспин кампания – изнесени лаборатории покрай различни басейни от областта. Организираме изнесени кабинети в различни училища, по предприятия, където хората имат интерес”, посочи още д-р Ангелова. Тя увери и, че подобни акции ще има и през тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве