Започнаха обсъжданията за учебните програми по история, български език и литература

Обществените обсъждания на учебните програми за децата във втори, шести и осми клас започнаха днес във Враца, като участие взеха учители, родители и експерти от Плевен, Враца, Монтана, София - област, Видин, съобщиха от Министерството на образованието.

В дискусията участваха експерти от дирекция "Образователни програми и образователно съдържание", както и заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, съобщи "Фокус". По думите му се оказва, че за първи път се разписва ясно разпределението между часовете по български език и тези по литература. Стаматов изрази съмнение, че българските деца ще се върнат от чужбина, ако именно хората, отговорни за образователната система, не създадат условия за това. Стаматов беше категоричен, че сроковете ще се спазят и законът няма да бъде отлаган.

Експерти от МОН уточниха, че акцентът пада върху литературата, тъй като има външно оценяване. Бяха обсъдени и произведенията, създали конфликт в последните седмици, като стана ясно, че "История славянобългарска" ще се учи в първия гимназиален етап по литература.

Обсъжданията за програмите по история и цивилизация продължават да текат в момента във Враца.

Коментари

Задължително поле