Стартира изграждането на техническата инфраструктура на Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора

Захариева за мониторинговия доклад на ЕК: Реформите, независимо дали има или няма МСП, ще продължат

Президентът Радев в Токио: Приятелството и доверието са най-големият капитал на двустранното сътрудничество между България и Япония

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на Конфиндустрия Венченцо Боча дадоха в Рим нов тласък на българо-италианските бизнес проекти

Джонсън настоява дебатите по законопроекта за Брекзит да продължат три дни Ще иска предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят предложението

ТИР се обърна след опит да избегне катастрофа на пътя Хвойна-Чепеларе

Благо Джизъса събра децата си (СНИМКИ)

Дерменджиев оцеля като селекционер

Тръмп нарече разследването за импийчмънт „линч“

Джими Картър е приет в болница след падане в дома си

Намериха изчезналия преди 2 дни пенсионер

Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия на ВСС отговори на Лозан Панов за работата на Иван Гешев

Близо 50% от руснаците имат пари само за храна и дрехи

Клиниката по неонатология в Стара Загора получи дарение

Вучич: Сърбия не може да признае Косово в сегашните му граници

Москов се кълне – болници нямало да се закриват

Здравният министър Петър Москов се кълне, че нито една болница или лечебно заведение няма да се закриват, а Националната здравна карта гарантирала досегашния обем дейности, както и пълното им финансиране.

В много от общинските болници обаче медиците са категорични, че не могат да покрият до април новите изисквания към тях, както „Труп“ писа. Това означава, че тези лечебници няма да могат да сключват договори с НЗОК по съответните пътеки, от там ще се стигне и до сериозна загуба и евентуално закриване на цели отделения.

Без достъп до здравни грижи може да остане населението в Берковица, Попово, Омуртаг, Левски, Летница и др.

Особено напрежение имаше в Пловдив след публикации, че от 300 легла в Онкологичния диспансер ще останат само 20. Оказва се, че леглата са 315, от тях миналата година са използвани 128, а в здравната карта броят им е залегнал като 280, пише БГНЕС.

„Комплексността на предлаганите услуги е важна при подписване на рамковия договор между онкологичните клиники и Здравната каса и затова е възможно няколко лечебни заведения да сключат договори помежду си”, каза още министър Москов.

Картата ще задължи болниците да поддържат минимума болнични легла, за които е доказано, че реално се използват през последните три години – база за изработка на Националната здравна карта са 2013 г., 2014 г. и първата половина на 2015 г. Подобен на онкологичния диспансер е случаят с една от частните болници в града – от 57 хирургични легла, там са използвани 37. В картата са предвидени 50.

Според министър Москов става въпрос за изчистване на кухите структури и не само няма драма с общинските лечебни заведения, но и част от тях щели да получат възможност за разширяване на дейността си по договор със Здравната каса. Обемите на дейностите, заложени при отчетите от миналата година, нямало да се намалят, щели да се променят само стандартите за оценка на лечебните заведения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.