Москов се кълне - болници нямало да се закриват

Здравният министър Петър Москов се кълне, че нито една болница или лечебно заведение няма да се закриват, а Националната здравна карта гарантирала досегашния обем дейности, както и пълното им финансиране.

В много от общинските болници обаче медиците са категорични, че към тях, както „Труп“ писа. Това означава, че тези лечебници няма да могат да сключват договори с НЗОК по съответните пътеки, от там ще се стигне и до сериозна загуба и евентуално закриване на цели отделения.

Без достъп до здравни грижи може да остане населението в Берковица, Попово, Омуртаг, Левски, Летница и др.

Особено напрежение имаше в Пловдив след публикации, че от 300 легла в Онкологичния диспансер ще останат само 20. Оказва се, че леглата са 315, от тях миналата година са използвани 128, а в здравната карта броят им е залегнал като 280, пише БГНЕС.

„Комплексността на предлаганите услуги е важна при подписване на рамковия договор между онкологичните клиники и Здравната каса и затова е възможно няколко лечебни заведения да сключат договори помежду си”, каза още министър Москов.

Картата ще задължи болниците да поддържат минимума болнични легла, за които е доказано, че реално се използват през последните три години - база за изработка на Националната здравна карта са 2013 г., 2014 г. и първата половина на 2015 г. Подобен на онкологичния диспансер е случаят с една от частните болници в града - от 57 хирургични легла, там са използвани 37. В картата са предвидени 50.

Според министър Москов става въпрос за изчистване на кухите структури и не само няма драма с общинските лечебни заведения, но и част от тях щели да получат възможност за разширяване на дейността си по договор със Здравната каса. Обемите на дейностите, заложени при отчетите от миналата година, нямало да се намалят, щели да се променят само стандартите за оценка на лечебните заведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве