Ремонтират щаб в центъра на Шумен

Сградата, известна като щаб на военното училище в центъра на Шумен, ще бъде ремонтирана и няма да грози повече ларгото. Въпросът за неотложно обновяване беше поставен по време на срещата на кмета Любомир Христов/ГЕРБ/ с военния министър Николай Ненчев в понеделник.

"Фасадата й гледа към главната улица и създава лошо впечатление. Не са малко и хората в града, които имат лично отношение към мястото и сградата и затова трябва да се вземат бързи мерки", настоя градоначалникът.

Пред журналисти по-късно Ненчев каза, че още идната седмица комисия ще направи оглед и сградата на щаба, която е оголена на места до тухла, както и още една постройка, ще бъдат ремонтирани. Все още не е ясно каква ще бъде нужната сума.

Кметът поиска спортният комплекс във военното училище да стане по-достъпен за гражданите. Там има стадион и басейн, които се ползват от деца и възрастни.

В разговорите беше обсъдена и възможността да бъде предоставен на общината имот в района на дивизията, където има намерение да се изгради логистичен център.

Христов представи искането на общината военното министерство да прехвърли на общината и 7 дка в района на старата дивизионна болница. "Теренът трябва да се разработи, бихме могли да помислим за какво да го използваме или министерството да го продаде, но не бива да пустее, както е в момента", настоя градоначалникът.

Беше постигнато съгласие и районът на "Погребите" на Шуменското плато да бъде предоставен на общината. Той може да се превърне в туристическа атракция за гражданите и гостите на града. Общината ще го обсъди на общинска сесия и ще отправи мотивирано предложение към военното министерство.

Кметът Любомир Христов представи и искането на Института по захарно цвекло и на Института по свиневъдство към Земеделския институт в Шумен. Те са заявили интерес към терени на военните, земеделски земи в с. Царев брод и в района срещу гробищния парк в местността "Лагера", които ще бъдат използвани за научно-приложна и изследователска дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони