Армията срещу бежанците - огромна грешка

Разбързаха се парламентаристите и ще вземат да родят една голяма глупост. 31 депутати от различни парламентарни групи внесоха в петък предложение за поредната промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили, с което искат армията да охранява заедно с Гранична полиция границата с Турция. Досега армията участваше с логистична помощ и возеше граничарите с камиони. Даваше им и палатки за подслон.

Полезно ще е всеки един от тези 31 депутати да влезе на интернет страницата на Министерство на отбраната и да погледне раздел „Текущи учения на Българската армия“. Там се вижда, че всеки ден подразделения от войската ни провеждат обучение по стрелба. Нито една войскова част не провежда учения по хуманноотблъскване на хора, повиване на бебета и първа помощ на нуждаещи се. И това е от край време. Армията винаги е била обучавана – и физически, и в морален план, че с оръжие и сила трябва да брани територията на страната. От врага.

Според законопроекта в мирно време въоръжените сили ще могат да участват в охраната на държавната граница. Това вече е съвсем друго. То изисква промяна не само на този закон, но и последваща организация, специфична подготовка, права и задължения на военнослужещите.

Според сега действащият закон въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по оказване на съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и международен тероризъм. Също и в охраната на стратегически обекти, както и в операции за пресичане на терористични действия.

Защо се разбързаха депутатите? Няма конкретен отговор. От мотивите на вносителите се чете следното: „Страната ни е подложена на засилен миграционен натиск. Министерството на вътрешните работи полага всякакви усилия за овладяване на натиска, но трябва да бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, като за осъществяването на тази цел е необходима промяна в ЗОВС“.

От две години през няколко седмици излиза някоя високопоставена личност и обявява, че се очаква голяма миграционна вълна. Обикновено след това се взимат глобални решения. Като това да построим още 131 км. Ограда за над 90 млн. лв. И то без обществени поръчки.

Да си представим какво би станало, ако се зададе една голяма криза. Нещо, на което военните му викат разстановка (стар съветски военен термин б.р.).

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който е един от вносителите на промените, обяснява, че армията е подготвена за такава криза, тъй като от години бойците ни участват в мисии в Афганистан и Ирак. Сравнението на Радев е като това между презерватив и балон за околосветско пътешествие. Българските бойци отиваха в Ирак и Афганистан, след обучение да убиват. Бойците признаваха, че са се връщали с по „няколко резала на прикладите“. Слагали си чертички за убит. Загинаха и български войници. В момента най-тренирани и подготвени са 2-ра Тунджанска бригада, 61-ва Стрямска и 68-ма бригада „Специални сили“.

Най-странното е, че тези промени в ЗОВС влизат на юруш в парламента и ще бъдат гласувани в четвъртък. Без да са подложени на обществено обсъждане. Депутатите са заложили и „скоклива мина“ на правителството. Именно то ще разпорежда изпращането на войската на границата, а военният министър еднолично ще издава заповеди за действията на бойците срещу нашествениците. Така каквато и колизия да се получи, българските депутати ще останат с чисти ръце.

Ако тези промени бъдат приети и се стигне до криза, в която армията трябва да бъде хвърлена срещу бежанци, тогава страната ни със сигурност ще бъде №1 в световните медии. За съжаление най-вероятно поводи ще има много.

Още пари

За военнослужещите, които ще участват в охраната на държавната граница, би трябвало да се променят и някои текстове в Кодекса за социално осигуряване. Най-малкото за изчисляването на осигурителния стаж. В момента за лицата по чл. 69 от КСО при участие в операции и мисии извън територията на страната с висока степен на риск, както и при участие в бойни действия или във военно време, една година действително изслужено време се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи