Жорж Ганчев: Шоумен на повикване

Кандидатпрезидентската кампания вече настъпва. С носталгичен повей - Жорж Ганчев обяви, че ще се кандидатира за държавен глава отново - ще му е за четвърти път. Георги Петрушев, както е рожденото име на Жорж, по време на кампанията ще бъде на 77 години, затова е почти сигурно, че в класацията на претендентите по възраст няма да има много конкуренти за първото място.

Какво може да изкара от уютната му къща във Владая един щастлив здрав пенсионер с уредени старини? „Не мога да свикна с безразличието на управляващите!“ Така Жорж Ганчев, едно от лицата на първите демократични години, обясни пред медиите защо сърцето му не трае да седи мирно до камината, а го тика да „хване пушката“ и да се втурне в „битката“. А „битката“ тази година е за президент. През есента предстоят избори за държавен глава. Жорж е ветеран в тази битка, знае откъде да нападне, как да се брани. Има опит от три президентски кампании, провеждани в различни условия. В началото на 90-те процесите бяха динамични и за една тогавашна година се случваха неща като за пет сегашни. През 1992 г. Жорж взе 17% от гласовете, което го нареди на трето място сред претендентите. На следващите избори през 1996 г. отново е трети, при това с подобрен резултат. Този път взема 21,87% от гласовете на първия тур. През 2001 г. обаче харизмата му започва да се изтърква и той изпада от почетната стълбичка, класира се пети с 3,36%. През 2009 г. обявява, че се оттегля от политиката и се отдава на културата - прави филми (поне така казва), пише книги. „Радостта на палача” излиза през 2011 г. Жорж твърди, че се разпродала като топъл хляб и обявява, че ще прави филм по нея. Въобще в компанията на Жорж не е скучно.

Истински обаче той весели народа от 1992 до 2001 г. Като се започне от кампанията, в която кандидат за негов вицепрезидент беше д-р Петър Берон. Жорж се явяваше с китарата, дръпваше струните, а заедно с тях изсипваше и куп възторжени слова за развитието на малкия и средния бизнес. Думите, с които се обръщаше към д-р Берон - „Кажи си приказката, Бероне!“ - и сега се използват в разговорната реч наред с хитовите фрази от популярните филми.

Защо се срина Жорж? Заради скандалите с неговата политическа формация БББ (Български бизнес блок). Жорж до днес повтаря, че е бил сред учредителите на СДС, но някакви тъмни сили го загърбили. Явно същите тъмни сили натъпкаха партията му БББ (основана през 1990 г.) с ченгета, които я взривиха отвътре. Старите парламентаристи още помнят как групата на Жорж в 37-ото народно събрание се разпадна, след като трима от депутатите й - Кристиян Кръстев, Иво Трайков и д-р Орлин Драганов, я напуснаха. Самият Жорж пък е принуден да напусне 37-ия парламент, защото се оказва, че има двойно гражданство (българско и американско).

За Ганчев (Петрушев) светът е черно-бял. От едната страна е той - поборникът за средна класа, защитникът на народа, смелият трубадур на онеправданите с китара в ръка. От другата са злодеите изедници. Обикновено това са лицата на най-голямата партия в момента или държавния глава. „Лицето Желю Митев Желев“, така наричаше Жорж първия демократичен президент на България. Казваше му и „малък мушмул“. Цветистият му речник не подминаваше Иван Костов, Петър Стоянов (момченце с глава на пчела) и „женчото“ Йордан Соколов.

Политическите опоненти на Жорж са или „мушмуроци“, или агенти на ДС. Но когато се отварят досиетата, точно той се оказва агент - секретен сътрудник на Държавна сигурност от 1970 до 1990 г.

Всъщност самият Жорж винаги действа като агент, пазарен агент. Особено ценно качество на чисти мажоритарни избори, каквито са президентските. Той сваля „акциите“ на този претендент, който като него призовава за средна класа и пазарна икономика. Вместо да отидат на едно място, гласовете просто се разделят. И един сигурен участник на втори тур като нищо може да изпадне от надпреварата.

А Жорж винаги е готов за шоу, дори днес, когато е на 77 г. Отдавна дрешка втора употреба, но какво пък, току-виж се намерили достатъчно българи с тъп поглед. Които да откликнат едно към едно на крилатата изборна реплика на клоуна Жорж: „Не ме гледай тъпо, българино!“

Първа шпага

Жорж Ганчев безспорно е разностранен талант - фехтовач, актьор, режисьор. Бивш шампион на България по фехтовка, жени се за британска гражданка и емигрира. Зад Желязната завеса талантите му се разгръщат. Става световен шампион по фехтовка за професионалисти, сценарист в театъра, автор на седем филмови сценария в Холивуд. Изявява се и като актьор в епизодични роли. След 1989 г. се завръща в родината и се отдава на политиката. Медиите дълго го наричат първата шпага на политиката.

За него:

Прокара пътеката на популизма

Участието на Жорж Ганчев в президентските избори ще е в рамките на екзотичното. Един умиляващ спомен от миналото. Жорж Ганчев беше първият, който отвори една пътека, по която след него минаха мнозина - на популизма. В политологията това е противопоставянето не между сини и червени, а между народ и елит. След него тази формула беше използвана от царя, от Борисов, от Сидеров, от Яне Янев и др.

Първан Симеонов, политолог

Не е политик, а диагноза

Жорж Ганчев вече не е политик, а диагноза. Неговата тактика е ясна: нападението е най-добрата отбрана. На Жорж не мога да му се сърдя. Той просто иска да влезе в кьошетата на медиите, защото никой вече не му обръща внимание.

Цветелин Кънчев пред в. „Сега“ през 2000 г. Думите му са реакция на обвинението на Ганчев, че е заплашил живота му

Естествено състояние - луд

Господин Ганчев, никой не ви прави на луд. Аз мисля, че това е естественото ви състояние.

Евгений Бакърджиев по времето, когато е министър на регионалното развитие и благоустройството

Всичко освен ръста при него е дребно

Аз ти прощавам, Жорж, за всичко ти прощавам. Нека да ти прости и Господ! Освен с високия ръст, с който те е дарил, и с който ти спекулираш, всичко друго у теб е дребно и низко с голямо „з“! Понеже от „низост“ идва, брате, от „низост“!“

Георги Дилков-Лорда, депутат от Евролевицата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи