Чехия: България и Македония ще удържат бежанците, ако Турция и Гърция се провалят

Ако Турция и Гърция не се справят с регулирането на бежанския поток, има възможност нелегалната миграция да бъде спряна на границите на България и Македония. Това каза чешкият премиер Бохуслав Соботка на среща на Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия, Унгария) в Прага, на която страната ни е банлюдател. Той заяви, че страните от Четворката искат да изпратят сигнал за солидарност и до Западните Балкани. За помощ при бежанската криза трябва да се говори още със Словения, Хърватия, Сърбия и Гърция, допълни Соботка.

Целият ЕС трябва да помага на страните от Западните Балкани, каза още чешкият премиер, цитиран от държавната агенция ЧТК. "Не е възможно Германия и Австрия да планират затваряне на границите, а бежанският проблем да бъде оставен на балканските държави", подчерта Соботка. Вишеградската четворка ще обсъжда още как да се помогне на Македония и България, поясни той.

На срещата българският премиер Бойко Борисов е коментирал, че мигрантските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция. Според него обаче идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути. Това стана ясно по-рано днес от правителствената пресслужба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини