Европейската комисия се подготвя да спре мониторинга над Румъния, само България остава под наблюдение

Европейската комисия може да спре механизма за наблюдение на Румъния преди този за България, ако властите в Букурещ се справят с реформите. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след среща с румънския министър-председател Дачиан Чолош, съобщава БНТ. Юнкер допълни, че очаква това да стане в рамките на неговия мандат, който приключва през 2019 г. "Много сме доволни от извършеното от румънското правителство при новия премиер", подчерта той.

"Обясних на премиера какви са нашите условия, но очаквам до края на мандата на тази комисия да прекратим механизма за наблюдение. Няма тясна връзка между това, което аз наричам Българския случай и Румънския случай. Ако Румъния е готова преди нашите приятели - българите - е ясно, че за нея механизмът ще бъде прекратен. Ако Румъния достигне онова ниво на въвеждане и налагане на мерки, което очакват от нея Европейската комисия и други държави-членки на Съюза, механизмът също ще бъде прекратен", коментира Жан-Клод Юнкер.

Припомняме, че през март 2015 г. Юнкер обеща същото пред президента Росен Плевнелиев. Тогава думите на председателя на Еврокомисията бяха, че до края на неговия мандат през 2019 г. мониторингът над България ще бъде прекратен.

Сега своя страна Дачиян Чолош заяви, че според него механизмът е постигнал целите си, поставени при въвеждането му: „Това не означава, че няма да продължим борбата си с корупцията. Има възможности този процес да бъде включен в националните механизми за правораздаване. С господин Юнкер говорихме за реформите, които искаме да направим на административно ниво, в съдебната система и в борбата срещу корупцията. За да можем да консолидираме този прогрес, имаме нужда първо от прозрачна и ефективна администрация."

Коментари

Задължително поле