КТ „Подкрепа“: В едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден

Монтират 30 камери в бургаския квартал „Победа“

Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Най-скъпият сериен SUV Cullinan е първият 4х4 автомобил на Rolls-Royce

Вечните книги на България градят безценна поредица Фондация “Българско слово” представя утре първите си 3 колекционерски издания

Лекарка дари инхалатор и мебели на Дом за деца в Дебелец Оборудването е на стойност 829 лева

Контролни органи масово проверяват дървопреработвателните фирми

Строги мерки за сигурност и модерна мобилна система бранят българската гора от началото на годината. Контролните органи стартират и масови проверки по дървопреработвателните фирми, съобщи бТВ. GPS-устройства са поставени по камионите, а камери в цеховете. Според новите разпоредби всеки преработвател на дървесина е задължен да ги има. В противен случай обектът се затваря.

„Камерите би трябвало да удостоверяват и постъпващата дървесина, да се разчитат номерата на превозните средства. Да осигурява непрекъснат запис на данните за период от 3 месеца. Това е един от начините да ограничим незаконния добив на дървесина, като лишим незаконните ползватели от пазар”, каза директорът на РДГ – София инж. Мартин Иванов.

Най-честите измами досега стават при извоза на дървесина от гората до фирмите за преработка. Превозните билети пък са едни от най-подправяните документи. В близките 2 месеца хартиените билети ще останат в историята. Заместени са от компютърна система и електронен билет.

„В него са описани всички данни – на коя дата, от коя местност е издаден билета – на кого е издаден, кое моторно превозно средство го транспортира и докъде ще бъде придвижена дървесината. Преди да бъде съставена тази система трудно можеше да се направи своевременна проверка до мястото, където е издаден билета”, посочи инж. Костадин Тодоров, началник териториален отдел в дирекцията.

Въпреки новостите, инспекторите все още откриват нарушители. Фирмата, в която работи Владимир Попов има видеокамери, но те не отговарят на изискванията. Открити са и други нарушения – спедирал е дървесина от обекта, а не е издал превозни билети за нея.

В този случай документи няма, но камерите са установили движение. Глобата е от 300 до 5000 лева.

12 000 кубични метра – толкова е хванатата незаконно отрязана дървесина за изминалата година в област София. Задържани са 230 автомобила и над 600 каруци. Наложените глоби са за почти 2 милиона лева. Колко от тях ще се съберат обаче не е ясно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.