Мая Манолова си купи скъпа "Кока-Кола" от затворническа лавка

Затворническите лавки продават в пъти по-скъпо от всеки квартален магазин, установи лично Мая Манолова след внезапна проверка във Варненската тюрма. Тя си купила бутилка кола за 2.59 лв, а във всяка бакалия препоръчителната цена на напитката е 1.99 лв.

До омбудсмана са постъпили сигнали за високи цени в затворническите лавки и на телефонните разговори – 98 ст за минута при това в страната, а не зад океана. Мая Манолова ще излезе с препоръка към държавното предприятие „Фонд затворно дело”, което снабдява лавките, да намали цените и да не търси търговска печалба на гърба на лишените от свобода. А и доставките да не бъдат централизирани, за да се носи конкретна отговорност за тях, смята омбудсманът.

В затворите трябва да има медицински кабинети, като обитателите им да имат право да се лекуват по препоръка на общопрактикуващ доктор и извън тях, защото имат платени осигуровки, смята Манолова. До 10 дни тя ще е готова и ще представи своя доклад за условията, при които живеят лишените от свобода зад решетките, но в него ще има препоръки и за условията на надзирателите, които карат тежки смени по 12 ч.

Коментари

Задължително поле