Българските превозвачи затварят всички пунктове по границата с Гърция

Днес в 10.00 часа сутринта превозвачи започват безсрочна блокада на всички гранични пунктове между България и Гърция, обяви пред Дарик Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи.

Шофьорите настояват за пълно отваряне на границата без часово ограничение и са категорични, че протестът им ще продължи, докато гърците не вдигнат блокадата напълно.

До момента не са се състояли преговори между България и Гърция в търсене на изход от ситуацията на границата.

Блокиран за движение е ГКПП "Капитан Петко войвода - Орменион". Това съобщи за Агенция „Фокус" говорителят на ГД „Гранична полиция" Лора Любенова. Движението на пункта е преустановено към 08.15 часа.

През ГКПП Кулата - Промахон не преминават никакви превозни средства. Превозните средства не са пропускани от стачкуващи на гръцка територия вече близо два дни.

През ГКПП Илинден - Ексохи засега преминават леки автомобили, микробуси и автобуси.
„Българското правителство полага достатъчно усилия, за да се реши проблема. Доколкото имам информация от министър Митов и от министър Московски, Бойко Борисов като премиер, е разговарял няколко пъти с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е казал, че няма влияние над протестиращите земеделски производители. От гръцка страна казват, че не могат да преговарят с фермерите и реално българското правителство няма с кого да преговаря. Заместник-министърът преговаряше с шайка пияни фермери миналата седмица, за да се отвори графика“, коментира пред "Фокус" Ангел Траков, член на УС на Съюза на международните превозвачи. Той подчерта, че това е абсолютно патова ситуация и българските превозвачи не знаят кого да упрекнат за случващото се. По думите му единствената надежда е да се търси подкрепа от Европа.

Според Траков протестите на гръцките фермери, които вече са ежегодни, съсипват българската икономика, която и без това е затруднена. „Българските превозвачи са твърдо решени да търсят правата си”, подчерта Ангел Траков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини