Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Виктор Орбан на посещение в Москва

Точно година след визитата на Путин в Будапеща унгарският министър-председател пристигна в Москва, за да подсили ядрените и газови връзки с Русия, съобщава RT.

Руско-унгарските икономически сделки бяха под светлината на прожекторите през 2015 г., затова и двете страни се надяват това да даде голям тласък и на бъдещите им отношения.

Визитата на Виктор Орбан в Москва на 17-ти февруари съвпада с миналогодишната на руския президент в Унгария, а това добавя и символично значение на срещата. С охладняването на отношенията с Европа, затоплянето на връзките на Унгария с Москва е очаквано.

Според посланика на Унгария в Русия Янош Балла двустранните икономически и търговски отношения с Москва са намалели с почти петдесет на сто.

„В миналото Русия е била вторият най-голям търговски партньор за нас, а сега е на 13-14 място. Проблемът е, че от това губи пазарът“, казва Балла пред „РИА Новости“.

За визитата на Орбан Кремъл лаконично обяви, че в дневния ред на двустранната среща ще бъдат изложени перспективите за сътрудничество в редица ключови сектори, включително търговията, енергетиката и културата.

Срещата е за продължение на двустранните постижения от миналата година.

През 2015 г. по време на посещението на Путин Русия и Унгария се споразумяха за редица неща, включително и за разширяването на унгарската атомна електроцентрала, построена от Съветския съюз, и за транзитния природен газ.

Т.нар. „Пакс-2“ е важен проект и за двете страни. Първоначално подписан в края на 2014 г., договор за 12,5 милиарда евро, частично подпомогнат от Русия със заем за 11,4 милиарда евро, ще добави нови 1,200 мегаватови реактори към единствената работеща атомна електроцентрала в Унгария.

Намиращ се на брега на река Дунав, на 100 километра от столицата, четирите „Пакс“ реактора произвеждат в момента над 50 процента от електроенергията на страната. Въпреки това най-вероятно Унгария може да загуби голяма част от своята мощност през следващите 20 години, тъй като останалите реактори ще изчерпят ресурса си през 2032 и 2037 година.

И все пак, въпреки необходимостта от проекта, „Пакс-2“ е един от най-спорните свързани с Русия. Бил е оспорен в Брюксел, Европейската комисия е стартирала задълбочено разследване заради подозрение за несъответствие с правилата на ЕС.

„Ролята на Комисията е да гарантира, че обществените ресурси са използвани за да подпомогнат компаниите в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи, с цел да се запази конкурентноспособността на пазара“, се казва в доклада.

Втората изключително важна точка по двустранното сътрудничество е за доставката и складирането на природен газ.

Около 85 процента газът, който преминава през Унгария, е от Русия. Миналата година Путин и Орбан подписаха договор, който подновява доставките и замества 20-годишния, изтичащ през декември 2015 г.

Като част от споразумението, Будапеща плаща само за газът, който реално консумира.

Въпреки че Унгария подкрепи европейските санкции срещу Русия, дълго критикува решението да се изолира Москва.

„Ясно казах на Путин, че Унгария се нуждае от Русия“, каза Орбан пред репортери миналата година.

След това той разкритикува бившия полски премиер и председател на Европейския съвет Доналд Туск, че е повел на кръстоносен поход на Европа срещу Русия.

„Смятаме, че без сътрудничество с Русия няма да постигнем целите си“, заявява унгарският премиер, имайки предвид основно енергийната сигурност, застрашена от санкциите на ЕС.

През 2014 г. Орбан казва, че Европа „се самозастрелва в крака“ с политиката си на санкции и че тази западна политика „вреди повече на нас, отколкото на Русия“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.