Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Виктор Орбан на посещение в Москва

Точно година след визитата на Путин в Будапеща унгарският министър-председател пристигна в Москва, за да подсили ядрените и газови връзки с Русия, съобщава RT.

Руско-унгарските икономически сделки бяха под светлината на прожекторите през 2015 г., затова и двете страни се надяват това да даде голям тласък и на бъдещите им отношения.

Визитата на Виктор Орбан в Москва на 17-ти февруари съвпада с миналогодишната на руския президент в Унгария, а това добавя и символично значение на срещата. С охладняването на отношенията с Европа, затоплянето на връзките на Унгария с Москва е очаквано.

Според посланика на Унгария в Русия Янош Балла двустранните икономически и търговски отношения с Москва са намалели с почти петдесет на сто.

„В миналото Русия е била вторият най-голям търговски партньор за нас, а сега е на 13-14 място. Проблемът е, че от това губи пазарът“, казва Балла пред „РИА Новости“.

За визитата на Орбан Кремъл лаконично обяви, че в дневния ред на двустранната среща ще бъдат изложени перспективите за сътрудничество в редица ключови сектори, включително търговията, енергетиката и културата.

Срещата е за продължение на двустранните постижения от миналата година.

През 2015 г. по време на посещението на Путин Русия и Унгария се споразумяха за редица неща, включително и за разширяването на унгарската атомна електроцентрала, построена от Съветския съюз, и за транзитния природен газ.

Т.нар. „Пакс-2“ е важен проект и за двете страни. Първоначално подписан в края на 2014 г., договор за 12,5 милиарда евро, частично подпомогнат от Русия със заем за 11,4 милиарда евро, ще добави нови 1,200 мегаватови реактори към единствената работеща атомна електроцентрала в Унгария.

Намиращ се на брега на река Дунав, на 100 километра от столицата, четирите „Пакс“ реактора произвеждат в момента над 50 процента от електроенергията на страната. Въпреки това най-вероятно Унгария може да загуби голяма част от своята мощност през следващите 20 години, тъй като останалите реактори ще изчерпят ресурса си през 2032 и 2037 година.

И все пак, въпреки необходимостта от проекта, „Пакс-2“ е един от най-спорните свързани с Русия. Бил е оспорен в Брюксел, Европейската комисия е стартирала задълбочено разследване заради подозрение за несъответствие с правилата на ЕС.

„Ролята на Комисията е да гарантира, че обществените ресурси са използвани за да подпомогнат компаниите в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи, с цел да се запази конкурентноспособността на пазара“, се казва в доклада.

Втората изключително важна точка по двустранното сътрудничество е за доставката и складирането на природен газ.

Около 85 процента газът, който преминава през Унгария, е от Русия. Миналата година Путин и Орбан подписаха договор, който подновява доставките и замества 20-годишния, изтичащ през декември 2015 г.

Като част от споразумението, Будапеща плаща само за газът, който реално консумира.

Въпреки че Унгария подкрепи европейските санкции срещу Русия, дълго критикува решението да се изолира Москва.

„Ясно казах на Путин, че Унгария се нуждае от Русия“, каза Орбан пред репортери миналата година.

След това той разкритикува бившия полски премиер и председател на Европейския съвет Доналд Туск, че е повел на кръстоносен поход на Европа срещу Русия.

„Смятаме, че без сътрудничество с Русия няма да постигнем целите си“, заявява унгарският премиер, имайки предвид основно енергийната сигурност, застрашена от санкциите на ЕС.

През 2014 г. Орбан казва, че Европа „се самозастрелва в крака“ с политиката си на санкции и че тази западна политика „вреди повече на нас, отколкото на Русия“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.