Блокада, контраблокада, бедстващи хора и километрични колони на Кулата

Безпрецедентна контраблокада организираха български шофьори на ГКПП "Кулата-Промахон" в отговор на гръцката фермерска стачка, която продължава да барикадира българските граници вече четвърта седмица.

Родните ни превозвачи предприеха крайната мярка след като гърците излъгаха и не спазиха обещаният график на пропусквателност през "Кулата".

Изнервени в понеделник по обяд шофьорите ни затвориха пункта и вече 24 часа не се пускат да влизат, нито да излизат на границата тлеки коли, автобуси и камиони.

Това наложи хиляди блокирани от двете страни да изкарат нощта по колите. Сред блокираните има и семейства с малки деца, но нашите превозвачи са непреклони и пропускат единствено болни хора.

Във вторник вече опашката от родна страна достигаше на 20 км., а от Гърция колоната се е проточила на 30 км. По обяд гръцките фермери не издържаха и дойдоха те на преговори с българите. „Пуснете движението и ние ще ви дадем две денонощия гратис за преминаване."

Тази оферта съвсем нажежи страстите и българските стачници прогониха гърците с думите: Вече не клякаме , няма прозорци , докато не си вдигнете тракторите и не ометете пункта, няма да отворим границата. Или спирате завинаги стачката, или ние оставаме тук безсрочно, казаха шофьорите. Така ситуацията на Кулата стана патова.

Шофьорите ни отчаяни заявиха,че щом държавата ни нищо не може да направи,то те сами ще си решават проблемите. Всички имаме семейства, те чакат заплати да им отнесем, а с тази стачка висим дни наред по блокади, само харчим пари, а не изкарваме.

Четвърта седмица шепа пияни гърци стоят на границата и ни държат като заложници. Полицията им помага, тя ако иска ще ги разпръсне. Но това не се случва, защото гърците искат чрез нас да си решат проблемите. Търпяхме, съчуствахме им, но те прекалиха, търпението ни преля. Писна ни те да си пият узото и да ядът пържоли на пункта и на това да му викат стачка,коментираха българските превозвачи.

Междувременно на Кулата полицейското присъствие се увеличава, има пожарна и линейка. Някои слизат от автобусите и тръгват направо пеша към гръцката граница. Единственият начин да се преодолеят блокадите е да се върви пеша с километри.

Този риск поеха доста наши гурбетчии тръгнали на работа в южната съседка. Във вторник стачниците не пуснаха и колата на Български пощи, така че и поща от Гърция няма да има заради блокадите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини