Русе не приема орязания проект за областна здравна карта от МЗ

Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ и областният управител на Русе Стефко Бурджиев не приемат орязаната Областна здравна карта от Министерството на здравеопазването /МЗ/. В прието писмо на извънредно заседание на областната комисия по здравеопазване до министър д-р Петър Москов се настоява да се изяснят несъответствията между изпратените предложения и публикувания проект за Национална здравна карта.

Заложените промени и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници с договри към Националната здравноосигурителна каса ще ограничат лечението на пациенти, включително от други градове. Ще се предизвика и отлив на лекари в крайдунавския град.

Терапевтичните легла в лечебните заведения в региона са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия - с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла са по-малко с 43 легла, а за долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години. От МЗ уверяват, че той ще се запази. Ще се намалят леглата в Държавната психиатрична болница в град Бяла.

"Имаме неприятните очаквания, че ще се фиксират средства за лечебна дейност", обясни зам.председателят на РК на БЛС д-р Светослав Дачев. До думите му разпределените легла и променените нива на компетентност ограничават използването им. Часовете за извънболнична специализирана помощ се намаляват в пъти. Не са обсъдени използваните коефициенти за брой лекари, употребени "пристрастно" за различните области в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве