Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Русе не приема орязания проект за областна здравна карта от МЗ

Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ и областният управител на Русе Стефко Бурджиев не приемат орязаната Областна здравна карта от Министерството на здравеопазването /МЗ/. В прието писмо на извънредно заседание на областната комисия по здравеопазване до министър д-р Петър Москов се настоява да се изяснят несъответствията между изпратените предложения и публикувания проект за Национална здравна карта.

Заложените промени и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници с договри към Националната здравноосигурителна каса ще ограничат лечението на пациенти, включително от други градове. Ще се предизвика и отлив на лекари в крайдунавския град.

Терапевтичните легла в лечебните заведения в региона са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия – с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла са по-малко с 43 легла, а за долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години. От МЗ уверяват, че той ще се запази. Ще се намалят леглата в Държавната психиатрична болница в град Бяла.

“Имаме неприятните очаквания, че ще се фиксират средства за лечебна дейност”, обясни зам.председателят на РК на БЛС д-р Светослав Дачев. До думите му разпределените легла и променените нива на компетентност ограничават използването им. Часовете за извънболнична специализирана помощ се намаляват в пъти. Не са обсъдени използваните коефициенти за брой лекари, употребени “пристрастно” за различните области в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.