Николина Ангелкова: Предвиждаме мащабна маркетингова кампания през 2019 г.

Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Полицията в Гърция задържа четирима турски граждани

„Обединените патриоти“ изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Борисов към Нинова: Вкараха Меркел в мигрантската криза, както вас – за козичките Парламентът обсъжда консенсусно решение по предложение на премиера

Прокуратурата разкри подробности за зверската катастрофа на АМ „Тракия“, в която загина младо семейство Украинският шофьор на тира отива на съд

БСП публикува стенограмите от председателските съвети за чумата

Непълнолетен ограби двама души за месец

Румен Порожанов: Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, в понеделник – в Шарково

Посланикът на Русия във Вашингтон: Русия е отворена за посещение на Владимир Путин в Белия Дом

Депутатът от БСП Явор Божанков: Временната заетост се заплаща от държавата по 3.50 лв. на ден. Как се оцелява с толкова?

Възстановиха потрошената мемориалната плоча на Венета Ботева в Търново

97 000 недекларирани евро откриха в дамската чанта на холандка, пътуваща към Турция

Задигнаха 17 700 евро от влака София – Лом

Стопани в Болярово не пускат ветеринари за втора проба за чумата

Русе не приема орязания проект за областна здравна карта от МЗ

Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ и областният управител на Русе Стефко Бурджиев не приемат орязаната Областна здравна карта от Министерството на здравеопазването /МЗ/. В прието писмо на извънредно заседание на областната комисия по здравеопазване до министър д-р Петър Москов се настоява да се изяснят несъответствията между изпратените предложения и публикувания проект за Национална здравна карта.

Заложените промени и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници с договри към Националната здравноосигурителна каса ще ограничат лечението на пациенти, включително от други градове. Ще се предизвика и отлив на лекари в крайдунавския град.

Терапевтичните легла в лечебните заведения в региона са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия – с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла са по-малко с 43 легла, а за долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години. От МЗ уверяват, че той ще се запази. Ще се намалят леглата в Държавната психиатрична болница в град Бяла.

„Имаме неприятните очаквания, че ще се фиксират средства за лечебна дейност“, обясни зам.председателят на РК на БЛС д-р Светослав Дачев. До думите му разпределените легла и променените нива на компетентност ограничават използването им. Часовете за извънболнична специализирана помощ се намаляват в пъти. Не са обсъдени използваните коефициенти за брой лекари, употребени „пристрастно“ за различните области в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.