Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Съдят син, бил и тормозил родителите си

56-годишна жена е загинала при катастрофата на бул. „Европа“

Рохани: Иран е победоносен и единен след протестите

Вижте писмото, с което ВиК е уведомило Община Перник за водната криза

Бойко Борисов води делегацията на ГЕРБ на конгреса на ЕНП в Загреб

БСП иска 8 лева на глас партийна субсидия

АТАКА: Привърженици на ГЕРБ скочиха на Валери Симеонов заради новия му пост в НС

Русе не приема орязания проект за областна здравна карта от МЗ

Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ и областният управител на Русе Стефко Бурджиев не приемат орязаната Областна здравна карта от Министерството на здравеопазването /МЗ/. В прието писмо на извънредно заседание на областната комисия по здравеопазване до министър д-р Петър Москов се настоява да се изяснят несъответствията между изпратените предложения и публикувания проект за Национална здравна карта.

Заложените промени и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници с договри към Националната здравноосигурителна каса ще ограничат лечението на пациенти, включително от други градове. Ще се предизвика и отлив на лекари в крайдунавския град.

Терапевтичните легла в лечебните заведения в региона са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия – с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла са по-малко с 43 легла, а за долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години. От МЗ уверяват, че той ще се запази. Ще се намалят леглата в Държавната психиатрична болница в град Бяла.

„Имаме неприятните очаквания, че ще се фиксират средства за лечебна дейност“, обясни зам.председателят на РК на БЛС д-р Светослав Дачев. До думите му разпределените легла и променените нива на компетентност ограничават използването им. Часовете за извънболнична специализирана помощ се намаляват в пъти. Не са обсъдени използваните коефициенти за брой лекари, употребени „пристрастно“ за различните области в страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.