„Антикорупция“ поиска отнемане на имущество за 2,3 млн. лева от Трайчо Трайков

Училището в Черноморец опасно за децата Омбудсманът на Бургас: Има нужда от спешен ремонт

Поставянето къщичките за Коледно-новогодишния базар в Благоевград

Русия призова САЩ да прекратят „окупацията“ на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия

Условна присъда за пиян ученик, убил кмет на пътя

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно 91 новородени са минали за 11 месеца през отделението по Неонатология към болницата в Търново, спасено е бебе с тегло 900 грама

Льов: Младите имат голям потенциал

330 лв. за коледни подаръци ще заделят любителите на онлайн шопинга Най-често даряваме дрехи и козметика

Сбогуването с Краля

Кметът на София отиде на работа с градския транспорт

Мъри: България все още е затворена страница

Варна с награди за дигитално училище, спорт и младежки политики

Задържаха 11 нелегални чужденци в гората край Елин Пелин

Прокуратурата поиска арест за грабител

Задържаха киберпрестъпник от Бургас, крал пари с фишинг сайт

Русе не приема орязания проект за областна здравна карта от МЗ

Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ и областният управител на Русе Стефко Бурджиев не приемат орязаната Областна здравна карта от Министерството на здравеопазването /МЗ/. В прието писмо на извънредно заседание на областната комисия по здравеопазване до министър д-р Петър Москов се настоява да се изяснят несъответствията между изпратените предложения и публикувания проект за Национална здравна карта.

Заложените промени и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници с договри към Националната здравноосигурителна каса ще ограничат лечението на пациенти, включително от други градове. Ще се предизвика и отлив на лекари в крайдунавския град.

Терапевтичните легла в лечебните заведения в региона са увеличени за сметка на специалности без нужния кадрови и структурен потенциал. В кардиологията леглата са намалени с 19, а в пневмология и фтизиатрия – с 12. Хирургичните легла са свити с 38. Въпреки че се изполват много, физиотерапевтичните легла са намалени от 140 легла на 68.

Съществуващите психиатрични легла са по-малко с 43 легла, а за долекуване и продължително лечение пък са предвидени само 150. В Националната здравна карта не е предвиден Детски дневен стационар, който функционира от 15 години. От МЗ уверяват, че той ще се запази. Ще се намалят леглата в Държавната психиатрична болница в град Бяла.

„Имаме неприятните очаквания, че ще се фиксират средства за лечебна дейност“, обясни зам.председателят на РК на БЛС д-р Светослав Дачев. До думите му разпределените легла и променените нива на компетентност ограничават използването им. Часовете за извънболнична специализирана помощ се намаляват в пъти. Не са обсъдени използваните коефициенти за брой лекари, употребени „пристрастно“ за различните области в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.