Турция продължава да обстрелва кюрдите в Сирия, Ердоган: САЩ да избира - нас или тях

Турция няма намерение да спре бомбардирането срещу кюрдските сили в Сирия, предизвикани от стрелбата от тяхна страна по турската територия. Това обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Той призова САЩ да реши възможно най-скоро дали подкрепя Турция или кюрдските бунтовници. Териториалните успехи на подкрепяните от САЩ кюрдски бойци в Сирия до границата с Турция вбесиха Анкара. Там кюрдските сили са смятани за терористична организация.

"Днес нашите правила на ангажиране могат да бъдат свързани само с отговор на въоръжена атака срещу нашата страна, но утре, ако е необходимо, тези правила могат да бъдат разширени, за да покриват всякаква заплаха", заяви Ердоган в реч пред турските медии.

"Никой не трябва да се съмнява в това. Ние няма да позволим формиране на нов Кандил на нашата южна граница", допълни Ердоган, визирайки планините Кандил в Северен Ирак, където ПКК има бази.

По-рано през деня от Москва заявиха, че Турция обстрелва сирийски селища , защото не може да преживее, че тези райони се освобождават от терористите.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят