Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Националното сдружение на частните болници: В името на здравето и живота на всички хора – оставене ни да работим

Открито писмо

До

Министър-председателя г-н Бойко Борисов
Председателя на 43-то Народно събрание г-жа Цецка Цачева
Председатяля на Комисията по здравеопазване към 43-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова
Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов
Министъра на финансите г-н Владислав Горанов
Управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов
Всики български граждани

С това писмо, ние – лекарите, медицински и немедицински персонал, мениджърите и инвеститорите, се обръщаме към всички институции, организации и към гражданите, нашите пациенти.

Спрете непрестанните и необмислени опит за преобръщане на системата на здравеопазване с главата надолу!

Спрете административното унищожаване на лечебни структури и лишаването на цели области от ключови специалисти и лечебни заведения!

Спрете опитите за противопоставяне на лекари срещу лекари, лекари срещу пациенти, насаждането на настроения на омраза и завист!

Спрете кампанията срещу частните лечебни заведения!

Спрете разпространяването на заблуди и лъжи за българското здравеопазване!

Ние не сме бизнес проекти, стремящи се да източват здравната каса. Ние сме болници, които осигуряват здравето на хората в цялата страна. Пропагандата срещу нас служи, за да се обосноват всички недомислени и глупави решения, които се предлагат, да се заблудят хората, да се противопоставят лекари срещу лекари, лекари срещу пациенти, да се насърчават настроения на омраза и завист.

Не ние сме причината за лошата система на здравеопазване. Ние работим и лекуваме въпреки лошата система на здравеопазване. Ние също както всеки болен българин страдаме от непрекъснатите, недомислени, експериментални решения в сферата на здравеопазването.

Да работиш в частна медицинска практика, каквито са над 10 000 практики в страната (всички общопрактикуващи лекари, всички лекари по дентална медицина и техните практики, всички специализирани практики, повечето медицински центрове и ДКЦта и повечето от най-съвременните болници) не е нито срамно, нито нечестно. Ние работим в тези лечебни заведения, защото те дават по-добра възможност за лечение, по сигурна среда за пациентите и добро удовлетворение за лекарите. Ние работим там, за да пазим по-добре здравето на хората, нещо за което сме се заклели.

За нас е очевидно, и нека стане ясно за всички българи, че здравната карта и Критериите за подбор, кой да работи и кой да не работи с НЗОК, са направени така, че да се закрият частните и обърнете внимание ОБЩИНСКИТЕ болници.

Не е вярно, че с приемането на Националната здравна карта ще се закрият ненужни легла. Целта на тази карта е да се закрият медицински дейности, а това малко след това ще доведе и до закриване на лечебни заведения. Лечебните заведения в по-малките населени места, които ще пострадат от този акт, ще лишат от достъп до лечение стотици хора. Поставената цел „Постигане на равномерно покритие“ няма да бъде постигната, защото картата може да закрива дейности, но не и да открива такива. Единственият логичен резултат от нея ще бъде намалено и още по-неравномерно покритие от медицински грижи в страната.

Ние, лекарите от частните болници, не искаме държавна помощ под каквато и да е форма. Искаме само трудът ни да бъде възнаграден, според качеството и количеството му, според търсенето и предпочитанията на пациентите. Парите на Националната здравноосигурителна каса не са парите на министрите, на политиците и на администраторите. Това са парите на работещите и работили българи, които имат право на лечение и на избор къде да бъдат лекувани.

През миналата година над 30 милиона лева, дължими за лечението на български граждани, не ни бяха платени. Това са заплатите на лекари,сестри, санитари, лаборанти и немедицински персонал. Това са парите за ново оборудване и ремонти. Това са парите, изкарани с честен труд и грижа. Въпреки това ние не върнахме нито един наш пациент, не отказахме на никого медицинска помощ, въпреки че знаехме, че с Постановление на Министерския съвет ще бъдем лишени от коректно изработени приходи.

Сега целенасоченият и планиран удар срещу частните лечебни заведения ще доведе до тежки загуби. Ще загубим милиони, инвестирани в здраве, хиляди лекари и друг персонал, ще загубят доходи и работата си. Знаем, че българските лекари ежедневно и трайно напускат страната, останалите без работа ще ги последват. Гилдията се обезлюдява. Кой ще плати за всичко това? Обикновеният българин ще плати, защото той не може да си позволи да лекува себе си и цялата си фамилия в чужбина, защото не е нито политик, нито бизнесмен, нито рентиер. Частните болници ще бъдат напълно недостъпни за него, а общинските просто ще бъдат закрити, дори да са в същия град и на същата улица, на която живее.

Кому е нужно всичко това? Кой иска българските граждани да не бъдат лекувани? Кой иска да попречи на българските лекари да работят?

Оставете ни да работим – тук и сега, защото най-важното в системата на здравеопазването е пациентите да имат навременен достъп до лечение с възможно най-доброто качество и грижа!

В името на здравето и живота на всички хора!

Защото ние от НСЧБ вярваме, че животът е бил и си остава най-висшето благо.

Управителен съвет на Национално сдружение на частните болници
17 февруари 2016

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.