Австрия създава нова структура за охрана на границите, за да не се допускат мигрантски потоци

Биячите на 3-годишния Христо искат оправдателни присъди

Тръмп още вярва, че може да получи пари от Мексико за граничната стена

Премиерът на Нова Зеландия забременя

Евродепутати предупреждават за руска намеса във вота за ЕП Брюксел вини Москва в дирижирана пропаганда

Двамата американци, изтезавали 13-те си деца, може да получат доживотен затвор

2/3 от страната е икономическа пустиня Най-високи са заплатите в център „Козлодуй“

Румънци и македонци пробили системата на митниците Взимат лиценза на камионите с горива, ако нямат застраховка за опасни товари

Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Проф. Тодор Кантарджиев: Изолирахме нов грипен щам

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Алексей Милер: Газовият цар

Рекорден четвърти петгодишен мандат ще кара шефът на „Газпром“ Алексей Милер, тръбят от вторник руските медии. С това неизвестният до 2000 г. гражданин на Санкт Петербург затвърждава името си на близък до президента Путин човек, на когото може да се разчита за управлението на най-голямата газова компания в света.

Алексей Борисович Милер е роден през 1954 г. в Ленинград (сега Санкт Петербург) като потомък на германски имигранти в Русия, откъдето идва и нетипичната за страната фамилия. До 29-ата си годишнина прави научна кариера и докторантура по икономика. Според малкото общодостъпна информация той е бил добро дете и пълен отличник.

Щастливият за него час идва, когато се мести на работа в кметството на Санкт Петербург, а за шеф му се пада неизвестният тогава бивш агент на КГБ Владимир Путин.

Изглежда президентът е бил много доволен от своя подчинен чиновник, защото именно позицията в кметството изстрелва в звездната орбита кариерата на Милер и от обикновен бюрократ до 1999 г., през 2000 г. той е назначен за зам.-министър на енергетиката от вече избрания за президент Путин.

Година по-късно Милер застава начело на най-голямата газова компания в света – „Газпром“. На тази позиция той заменя дългогодишния директор на държавното дружество Рем Вяхирев. Повечето световни анализатори са на мнение, че младият Алексей Борисович няма да се справи с поста и броят часовете до неговия провал. И така вече 15 години.

Нещо повече, докато бизнесменът и бивш агент на КГБ Генедий Тимченко е известен като газовия крал на Европа (доскоро неговите фирми снабдяваха с газ стария континент), Милер е известен като човекът, който държи газовото кранче.
С последния си мандат Милер трябва да управлява газовата компания до 2021 г., което е абсолютен рекорд за дружеството.

И въпреки че на всеки няколко години се говори, че ще бъде сменен от президента Путин заради намалелите повече от 7 пъти печалби на дружеството, както и заради провала на „Южен поток“, Алексей Борисович все успява да оцелее. И не само управлява газовото дружество, но увеличава доходите и влиянието си. Според списание „Форбс“ Милер влиза в топ 100 на най-влиятелните хора в света.

Класация, която за пореден път през 2011 г. беше оглавена от президента Путин. Самият Алексей Борисович е класиран на 54-о място. Междувременно обаче заради заплатата си от от 27-29 млн. долара шефът на „Газпром“ е безапелационен лидер в класацията на „Форбс“ на най-добре платените мениджъри в Русия. Само за последната една година увеличението на дохода му е с 2 млн. лв.

И докато кариерата му е на показ и се следи под лупа както от руснаците, така и от цял свят, за личния живот на Милер се знае малко. Той ревностно пази от медиите жена си Ирина и сина им, като единствената официално обявена информация е, че съпругата му го подкрепя и се грижи за детето. Официалните хобита на топ мениджъра са състезателните коне и футболът. Самият той притежава награждавани жребци, а „Газпром“ е спонсор на много футболни отбори.

За малко Милер щеше да влезе и в черния списък на руснаци с блокирано имущество в страни – членки на ЕС. Засега обаче никой не смее да противоречи на газовия бос.
Винаги облечен скъпо, Алексей Борисович е известен в енергийните среди като суетен човек.

Типично за руски държавен мениджър той дава интервюта пред медиите много рядко. По време на пресконференции се скъпи на изказвания и предпочита да съобщи кратко и ясно за какво е събитието, а не да дава допълнителна информация. Винаги затвърждава позициите на Кремъл и никога не демонстрира различно от президента мнение.

По времето на Милер е изграден първият етап на газопровода „Северен поток“ за доставка на руски газ до Германия. Започна и завърши считания за „любимо дете“ на президента Путин проект „Южен поток“. По времето на Милер беше врътнато и ключовото кранче на газа за Украйна през 2009 г., заради което България остана насред зима без синьо гориво за три седмици.

Четири посещения в България

Четири са официалните визити на Алексей Милер в България, откакто заема поста шеф на „Газпром“. Говори се, че още толкова са неофициалните визити на топ мениджъра у нас.

Първото му посещение, за което се знае, е през 2003 г. и е по покана на руско-българското дружество „Овергаз“, в което „Газпром“ държи 50%. Най-чести са визитите на руския бос в периода между 2010 и 2013 г., когато България водеше преговори за участието си в „Южен поток“.

Първоначално очакванията на Милер предвиждаха, че страната ни ще може да получи първите количества по тръбата още през 2015 г. Вместо това проектът се провали в края на 2014 г.

За него

Преговорите с „Газпром“ са тежки

Много важен параметър е, че искаме да отпаднат посредниците, да сключваме договор директно с производителите. Милиони са се губили през посредниците за сметка на българския потребител. До сутринта сме спорили на тази тема за посредниците, да се махнат не един, не два, а цели три посредника. Благодаря на г-н Милер, че се съгласи с нас. Преговорите бяха тежки.

Премиерът Бойко Борисов, след преговорите за цената на газа през 2012 г.

Трудностите по пътя му са неизбежни

Пресата рано тръгна да „погребва“ Милер. В компания с мащабите на „Газпром“, проблемите в екипа – и вътрешни, и външни, са нещо, с което на Алексей Борисович ще му се наложи да се сблъска още десетки пъти. Вярвам, че той ще реши тези проблеми – и сега, и по-нататък. Знам колко е сложен процесът на навлизане на един нов човек в голяма корпорация. Трудностите по този път са абсолютно неизбежни.

Анатолий Чубайс, руски бизнесмен, бивш политик от обкръжението на президента Борис Елцин, през 2001 г.

Тайнствен и потаен

Сега Милер добре изглежда в костюм, говори нелошо, прави впечатление на делови човек. А тогава (в началото на кариерата си в Ленинградската община – б.р.) беше скучен младеж, в когото обаче имаше някаква тайнственост, потайност.

На заседанията на фонда „Северозападен център за стратегически разработки“ също беше незабележим. За разлика от други, не дрънкаше и не се перчеше, макар да личеше, че е близък с този кръг хора. За Путин той е преди всичко човек работещ, надежден, на когото може да се разчита.

Игор Шадхан, режисьор документалист

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.