Вежди Рашидов за Мая Манолова: Явно някои не са разбрали, че изборите приключиха и сега спечелилите трябва да започват да работят

Забраняват риболова в част от язовирите

Има дефицит на модерни офиси ИТ секторът е най-активен

Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Вишеградският план за бежанците крие рискове

Идеята е България и Македония да издигнат стена по границата с Гърция

Преди 25 години Полша, Чехия, Словакия и Унгария създадоха Вишеградската група. Целта на този проект бе да подпомогне европейската интеграция на четирите бивши комунистически държави. Те вече отдавна са пълноправни членки на ЕС. Сега обаче изглежда са на път да подкопаят европейското единство.

За тях идеята на германския канцлер за разпределение на бежанците в страните от ЕС е истински кошмар. Те отхвърлят и плана, според който ЕС ще приема бежански контингенти директно от Турция, която би трябвало да спира търсещите убежище по пътя им на север. Според словашкия външен министър Мирослав Лайчак „контингентите само ще засилят привлекателността на ЕС за бежанците”. Като цяло правителствата на Полша, Чехия, Унгария и Словакия обвиняват за актуалната ситуация най-вече Ангела Меркел. „Каниш гости и когато видиш, че те ти идват малко в повече, просто чукаш на вратата на съседите и ги молиш да се погрижат за тях”, гласи саркастичният коментар на словашкия премиер Роберт Фицо. Четирите страни от Вишеградската група не желаят да влизат в ролята на тези съседи. Затова и те са решили сами да се справят със ситуацията – като затворят „балканския маршрут”.

Факт е, че все още всекидневно стотици бежанци продължават да влизат от Турция в Гърция, откъдето се отправят към Македония, а после продължават на север. Всъщност Гърция би трябвало да отговаря за процедурите по даване на убежище на тези мигранти, тъй като тя е първата страна от ЕС, в която те стъпват. Само че гърците се чувстват претоварени и просто пропускат бежанците да продължат по пътя си.

„Ако зависеше само от нас, отдавна да сме затворили границите”, казва унгарският премиер Виктор Орбан. А словашкият външен министър Лайчак изтъкна наскоро в интервю за „Шпигел”, че докато липсва обща европейска стратегия, страните по т.нар. балкански маршрут имат право да защитават границите си. „Това е напълно легитимно действие и ние ще им помогнем”, изтъкна той. Виктор Орбан дори е убеден, че по този начин групата не просто преследва някакви лични интереси, а дори изпълнява общоевропейска мисия. „Трябва да гарантираме сигурността на континента”, казва той.

Лидерите на четирите страни разглеждат искането си не като натиск срещу Македония и другите страни по балканския маршрут, а като помощ за тях. В този смисъл чешкият премиер Бохуслав Соботка дори говори за „солидарност” със страните от Западните Балкани.

Когато миналата есен страните от Централна и Източна Европа отказаха да приемат допълнително бежанци по задължителни квоти, те бяха подложени на остри критики от западните страни – членки на ЕС. Дори се заговори за съкращаване на европейските помощи за тях – като един вид наказателна мярка. Междувременно обаче привържениците на тяхната позиция стават все повече. В края на миналата седмица и френският премиер Манюел Валс отхвърли задължителните квоти и по този начин заби нож в гърба на германския канцлер. И Австрия клони все повече към затваряне на границите си за бежанците.

Ако Македония и България наистина затворят границите си с Гърция, на практика Гърция ще бъде откъсната от шенгенското пространство. Всъщност дори в Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел вече имат сериозни забележки към сегашния вариант на Шенген. Пред вестник „Ди Велт” генералният секретар на Икономическия съвет на партията Волфганг Щайгер заяви: „Ако дадена държава не изпълнява задълженията си да осигурява надеждна защита на външните граници на ЕС, тогава Шенген трябва да се изтегли към Централна Европа.”

Затварянето на македонската и българската граница би означавало, че Гърция ще се превърне в един вид огромен бежански лагер, а десетки хиляди хора, търсещи подслон, ще бъдат вкарани в капан на гръцка земя. Правителството в Атина в момента се опитва да подготви гръцкото население именно за това. Италия пък се опасява, че и тя може да се окаже потърпевша, защото много бежанци влизат на територията на ЕС именно през нея.

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер намеренията на Вишеградската група са опасни. Точно затова той и вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел са изпратили писмо до всички правителствени ръководители, външни министри и лидери на социалдемократически партии в ЕС. В него се казва: „Не можем да дефинираме наново границите на Европа, още по-малко, когато това се прави през главите на засегнатите страни членки”. Щайнмайер и Габриел се опасяват, че това ще създаде истински хаос във и без това силно засегнатата от икономическата криза Гърция.

Много време за намирането на европейско решение на остава. Този четвъртък европейските лидери ще направят още един опит да се разберат. Може би последен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.