Георги Кадиев - политикът беглец

Вечният бунтар в политиката, опозиционер дори сред своите, Георги Кадиев най-сетне обяви, че ще прави собствена партия - „Нормална държава”. Тя нямало да е нито лява, нито дясна, нито центристка. „Разделението ще е честни срещу нечестни, корумпирани срещу некорумпирани”, зарече се Кадиев.

Кадиев не бяга от битки, редовно влиза в конфликти и винаги има позиция. Има самочувствието на добре образован човек и професионалист, за когото политиката не е единственият възможен кариерен пристан, каквото е положението с много от бившите му колеги в БСП. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения със специализация Виетнам, Лаос и Камбоджа. Има магистратура по международни отношения от университета Лестър във Великобритания и магистратура по публична администрация от Харвард.

Кадиев неведнъж е изтъквал, че не разчита на политиката, за да храни трите си деца. Твърди, че се гордее със създадената от него консултантска компания за финансови и икономически анализи, чиито клиенти са известни международни компании.

Влиза в политиката сравнително късно - през 2005 г. Не крие, че е откритие на Румен Овчаров.

49-годишният политик е известен с увереността си да се държи опозиционно и да инициира различни солови акции, които винаги са дразнили колегите му в БСП. Като депутат по времето на кабинета „Орешарски” успя да преобърне договорките между БСП и ДПС за данъка върху хазарта и в закона беше запазена високата ставка от 15% върху т.нар. офлайн залагания - мярка, която пряко засегна бизнеса на Васил Божков. След друга солова акция на Кадиев и няколко поддръжници в закона беше въведен таван върху лихвите по бързите заеми в размер на около 50%.

Бе зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция - от 2005 до 2007 г. Подаде оставка, след като стана публичен разривът му с прекия му началник Пламен Орешарски.

И докато Кадиев винаги се е борил срещу нередностите в НАП, дълго време беше привърженик на статуквото в Агенция „Митници”. Неведнъж е защитавал бившия дългогодишен шеф на агенцията, назначен още от Милен Велчев - Асен Асенов. През 2014 г. бившият зам.-министър публично застана зад един от хората на Асенов - дългогодишния шеф на митническото разузнаване и разследване Румен Данев.

Най-дълго - около 6 години, Кадиев се задържа като общински съветник в София. На три пъти беше и кандидат за кмет на София. Като такъв през 2011 г. публично обяви имената на трима съветници от ГЕРБ, които по думите му са искали подкуп от Росен Плевнелиев във връзка с изграждането на „Бизнес парк София”.

Георги Кадиев винаги е бил вътрешна опозиция в БСП - както по времето на Сергей Станишев, така и при Михаил Миков. На изборите през 2013 г. Кадиев бе избран за депутат, но в средата на 2014 г. подаде оставка от партийното ръководство и като народен представител в знак на протест срещу нежеланието за промяна в ръководството на БСП. На изборите през есента на 2014 г. влезе в парламента само благодарение на преференциалния вот.

През м.г. Кадиев бе заплашен от изключване от левицата заради позицията си, че трябва да се разреши политическата агитация на майчин език. В крайна сметка столетницата го отлъчи, след като се кандидатира за кмет на София, при положение че партията имаше друг кандидат - Михаил Мирчев. Така Кадиев остана независим депутат, въпреки че се бе заканвал да напусне парламента, ако се провали на изборите.

За над 10 години в политиката името на Кадиев не бе замесено в корупционен скандал. Противниците му обаче винаги припомнят факта, че съпругата му Соня печели милиони от търговия на електроенергия чрез фирмата си „Енерджи съплай”.

Или Мургина, или аз

Разривът между Кадиев и Орешарски през 2007 г. бе основно заради данъчното облагане на хазарта, безмитните магазини и скандалите в НАП. Тогава публично бяха изнесени сигнали за натиск върху данъчни началници заради ревизии на определени бизнесмени от страна на бившата шефка на НАП Мария Мургина. По коридорите на властта се твърди, че Кадиев поставил ултиматум на тогавашния си началник Орешарски - „или Мургина, или аз”. Резултатът е ясен. Едва миналата година Кадиев разказа свой разговор с Орешарски от онова време, който е бил по повод протеста на зам.-министъра да бъдат разсрочени данъци на бившия собственик на „Кремиковци” Валентин Захариев: „Тогава Орешарски ми каза нещо, което не забравих: Жоро, който е тръгнал срещу олигарсите, добро не е видял”.

ЗА НЕГО:

Отстоява позициите си

В Столичния общински съвет Кадиев отстояваше своята ясна позиция и се противопоставяше на това, което БСП и ДПС се опитваха да направят със законите - за хазарта, за Сметната палата и за потребителския кредит. Това наистина е достоен човек. Няма нищо лошо да защитаваш тезите си до последно, а не да се криеш зад партийно гласуване и да мишкуваш.

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ

Единственият мъж в БСП

Искам да поздравя Кадиев, защото той излезе единственият мъж в БСП. Георги заслужава уважение за този резултат, който постигна. С това управление на БСП той постигна изключителен резултат.

Бойко Борисов, премиер, след местните избори през 2009 г.

Получи всичко, което искаше

Кадиев е известен с факта, че много често гласува различно от решенията на парламентарната група. За последните десет години той практически е получил от партията всичко, което е поискал - три пъти народен представител, зам.-министър на финансите, водач на листата за общински съветници, два пъти кандидат за кмет на София. Индивидуалностите в една общност, в една партия са нещо много ценно, интересно, но с индивидуалистите БСП беше крайно време да приключи.

Атанас Мерджанов, говорител на БСП, след изключването на Кадиев от БСП

Вярва само на себе си

При всичките му неоспорими политически и експертни качества Кадиев има един голям недостатък - той вярва преди всичко и само на себе си, на собствения си вътрешен глас, а политиката е колективен спорт. За партия като БСП подобни действия не водят до добър резултат.

Румен Овчаров, бивш министър и лидер на БСП-София

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи