Кметът Фандъкова глоби фирма за увредено дърво при ремонта на „Граф Игнатиев“

Трима ранени при катастрофи са в областната болница в Сливен

Държавата насърчава отстрела на диви свине, ловците ще взимат проби за африканска чума

Бързо производство срещу трима шофьори в Сливенско

Защитено жилище се строи в Сливен със средства от САЩ

Рамуш Харадинай: Размяната на територии би предизвикала трагедия за целия балкански регион

Ангела Меркел: За всички е добре, че Тръмп и Путин планират да се срещнат отново

Жена разбра за липса на колата си след 4 месеца

Парламентът прие общо решение за мигрантите Нинова благодари на Борисов и на ГЕРБ за приетите предложения на БСП

Николина Ангелкова: Предвиждаме мащабна маркетингова кампания през 2019 г.

Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Полицията в Гърция задържа четирима турски граждани

„Обединените патриоти“ изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Борисов към Нинова: Вкараха Меркел в мигрантската криза, както вас – за козичките Парламентът обсъжда консенсусно решение по предложение на премиера

Прокуратурата разкри подробности за зверската катастрофа на АМ „Тракия“, в която загина младо семейство Украинският шофьор на тира отива на съд

Чакаме до два месеца за планово лечение

Няма начин да ви прередят, увери д-р Ваньо Шарков

Промени в наредба фиксират срок, в ЕС е до 1 година

До 2 месеца ще чакаме за планово лечение, а досега не съществуваше ограничение във времето.

Мярката е записана с промени в наредбата за достъп до медицински грижи. „Предвижда се всяка болница да води своя листа, а НЗОК да ги обединява в национална, която ще може да се види на интернет страницата на фонда“, обясни вчера за „Труд“ зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. В списъка на касата няма да има имена, а само номер, дата и час на приемане на пациента в дадено лечебно заведение.

Промени ще могат да се правят в следните случаи: ако болният се подобри или се откаже от лечението, ако ден преди него се разболее примерно от грип и няма как да бъде хоспитализиран или ако болницата е обявила грипна епидемия и спира плановия си прием. „А никой няма да може да ви пререди, тъй като номерът ви ще е некоригируем“, посочи д-р Шарков. Ден преди настаняването болницата ще уведомява пациента по начина, по който той си е избрал – чрез обаждане, с есемес или имейл.

За планово лечение в повечето страни от ЕС се чака 6 месеца, а в Словения например за подмяна на тазобедрена става – и една година.

С промените се въвежда още изцяло платените от НЗОК медикаменти да се изписват не с търговското, а с международното непатентно наименование (просто казано с името на молекулата). Така, ако се е появил по-евтин референтен препарат, пациентът няма да се връща до лекаря, за да му смени рецептата. Забранява се още болницата да иска доплащане за „придружител“, ако детето се нуждае от него. „Например, ако е със счупен крак или ръка“, добави д-р Шарков. А принципно е прието, че малките пациенти между 7 и 18 години могат да се обслужват сами, след като ходят на училище, затова рядко им се налага допълнителна помощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.