УМБАЛ „Св. Анна“: Без опасност за живота е шофьорът, който катастрофира край Казичене След обстоен преглед не се потвърдиха първоначалните съмнения за фрактура на черепа

Славчо Красински – един „ренегат“ Прозвището си талантливият писател получава, защото скъсва с левите идеи

Най-малко един загинал при наводнения в Испания

Учени са успели да отстранят вируса ХИВ от кръвта на пациенти с помощта на стволови клетки

Стойчо прати Херо към бездната

Пиян шофьор блъсна паркира кола край Лом, потроши жена

Премиерът Борисов разговаря с вътрешния министър на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян

Захариева се срещна с министъра на щастието в ОАЕ

Тир се удари в табели и се преобърна край Казичене Шофьорът е в много тежко състояние, съобщиха от УМБАЛ "Св. Анна"

Пектинът в дюлите чисти токсините Съдържат провитамин А, витамини С, Е, В1, В6 и РР

Еврокомисарят Мария Габриел, Ева Майдел и Цветан Цветанов ще участват във форум на ВТУ за трафика на хора Жертва и инспектор ще разкажат за опасностите и възможностите

Гриша Ганчев ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА има 15-16 емблеми, не знам коя купихме

Премиерът Борисов акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки с ОАЕ

Рада Добриянова – жена, заключена в саркофага на поезията

Престолонаследникът на Абу Даби подари килим на Борисов

Чакаме до два месеца за планово лечение

Няма начин да ви прередят, увери д-р Ваньо Шарков

Промени в наредба фиксират срок, в ЕС е до 1 година

До 2 месеца ще чакаме за планово лечение, а досега не съществуваше ограничение във времето.

Мярката е записана с промени в наредбата за достъп до медицински грижи. „Предвижда се всяка болница да води своя листа, а НЗОК да ги обединява в национална, която ще може да се види на интернет страницата на фонда“, обясни вчера за „Труд“ зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. В списъка на касата няма да има имена, а само номер, дата и час на приемане на пациента в дадено лечебно заведение.

Промени ще могат да се правят в следните случаи: ако болният се подобри или се откаже от лечението, ако ден преди него се разболее примерно от грип и няма как да бъде хоспитализиран или ако болницата е обявила грипна епидемия и спира плановия си прием. „А никой няма да може да ви пререди, тъй като номерът ви ще е некоригируем“, посочи д-р Шарков. Ден преди настаняването болницата ще уведомява пациента по начина, по който той си е избрал – чрез обаждане, с есемес или имейл.

За планово лечение в повечето страни от ЕС се чака 6 месеца, а в Словения например за подмяна на тазобедрена става – и една година.

С промените се въвежда още изцяло платените от НЗОК медикаменти да се изписват не с търговското, а с международното непатентно наименование (просто казано с името на молекулата). Така, ако се е появил по-евтин референтен препарат, пациентът няма да се връща до лекаря, за да му смени рецептата. Забранява се още болницата да иска доплащане за „придружител“, ако детето се нуждае от него. „Например, ако е със счупен крак или ръка“, добави д-р Шарков. А принципно е прието, че малките пациенти между 7 и 18 години могат да се обслужват сами, след като ходят на училище, затова рядко им се налага допълнителна помощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.