Катаджиите пак ще проверяват шофьорите с тестове за наркотици

Катаджиите отново започват да тестват за наркотици шофьорите при проверка. Уредите и консумативите вече се доставят в областните поделения на КАТ в страната, след като няколко месеца липсваха, съобщава Нова телевизия.

„Дрогата оказва влияние на вниманието, концентрацията и времето за реакция", коментира д-р Благовеста Томова от Център по наркомании. Дрогираните шофьори лесно се разпознават от пътните полицаи. „Зениците им са разширени, движенията са забавени, някои са агресивни", обясни Димитър Конов от Пътна полиция в София.

Именно в такива ситуации пробата е задължителна. Месеци наред обаче тестове за наркотици нямаше, но сега контролът отново се затяга.

„Взимането на проба трае около 8 минути. След тестването на проба уредът отчита вида на наркотика - дали е амфетамин, дали е трева или друго упойващо вещество", обясни началникът на столичната Пътна полиция Тенчо Тенев. Апаратът използва слюнка от шофьора и може да различи 6 вида наркотици.

Изследванията показват, че шофьорите най-често употребяват марихуана и амфетамини. А често ги съчетават и с алкохол. На пътя обаче това може да се окаже фатално. Дрогата влияе различно на шофьорите. Едни са буйни и агресивни. Другите - със забавени действия, всички обаче са опасни.

Всяка трета проба за наркотик в София се оказва положителна, а след нея следва и наказанието, което може да е както глоба, така и лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Официално поне 570 000 българи са пробвали наркотици поне веднъж в живота си. Значително расте употребата на синтетична дрога, особено сред младежите. Затова рисковете на пътя са големи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини