Обновиха „Комитетската къща“ на съратник на Левски в разградското село Пороище с нова обновена експозиция

Комитетската къща в разградското село Пороище отново отваря врати с нова обновена експозиция. Официалното откриване ще бъде на 20 февруари по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата, съобщи уредникът в отдел „Фондове” в Регионалния исторически музей в Разград Иво Стоянов, цитиран от Топновини.

Той посочи, че през последните две години с финансови средства на музея е извършен ремонт на къщата, като са подновени покривът, ремонтиран е подът, измазани са стените. Обновена изцяло с нови цветни пана е и старата експозиция в къщата, която е от 1971 година.

Експозицията в „Комитетската къща” представя чрез текстове и снимки историята на село Пороище и на самата къща, поясни историкът. Къщата е била собственост на поп Иван Самоковски. През януари 1872 година в „тайната стая” в къщата, съратникът на Васил Левски - Ангел Кънчев създава революционен комитет. След смъртта на Ангел Кънчев на 5 март 1872 година поради опасност от разкрития архивът на комитета е унищожен и той престава да функционира, отбеляза историкът.

Място в експозицията намират откритите сечива от старокаменната епоха, глинени съдове и римски монети, както и артефакти от средновековната българска държава. В експозицията са показани още накити от XII-XVIII век, сред които пръстени, обеци, пафти, мъниста и кост. Представен е също план на църквата „Св.Никола” и фрагмент от седефен кръст.

Посетителите могат да видят огнестрелно оръжие и барутница от XVIII-XIX век. Сред експонатите са и летописните бележки на даскал Христофор Никович от 1828 година. Посетителите могат да видят и къщата на сем. Изворови, която била използвана за руска полева болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини