Старозагорка дарява имот за 1 млн. лв. на общината

Община Стара Загора ще получи дарение масивна сграда в центъра на Стара Загора с данъчна оценка за над 1 млн. лв. На следващата сесия на местния парламент ще бъде разгледано желанието на старозагорката Мария Жекова да дари въпросния имот на четири етажа с таван и сутерен, обособен в три самостоятелни обекта.

Жекова е придобила сградата на бул. "Митрополит Методий Кусев" №20 по наследство и реституция. Намира се недалеч от общината и срещу хотел "Верея". Дарителката обаче е поставила няколко условия, които старейшините ще трябва да решат дали да приемат.

Желанието й е сградата да бъде превърната в културен детски център за талантливите деца на града. Той да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения. Мария Жекова е поставила условие и за създаване на творчески ателиета и изложбени зали, както и центърът да носи името на почетния гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков. Покойният професор е нейн брат и композитор, автор на химна на града.

"Първоначално Мария Жекова настояваше условията за дарението да бъдат изпълнени за срок от две години, но се споразумяхме да бъде удължен на 3 години", съобщи председателят на общинския съвет Емил Христов. Той добави, че подобни жестове трябва да се насърчават и макар да се необходими не малко средства за ремонт и изпълняване на желанията на дарителката те все пак ще отидат за добра кауза, а именно за децата на Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини