Превозвачи блокираха ГКПП - Златоград

Превозвачи блокираха ГКПП - Златоград от 8:30 часа тази сутрин. Пунктът е затворен от български превозвачи, които са го блокирали с паркирани напряко превозни средства, в знак на контрапротест срещу незаконните стачни действия на гръцките земеделци. На пункта няма напрежение, има чакащи превозни средства от двете страни, но няма големи опашки.

В общината е подадено заявление от превозвачите за протеста за неопределено време, до решаване на проблема между двете държави, потвърди кметът на Златоград Мирослав Янчев, който бе на пункта. "Надявам се хората да запазят търпение", каза Янчев.

Според него проблемът трябва да се реши между двете държави, но и с намесата на Европейския съюз. "Около 30-40 превозвачи сме тук, ще протестираме, докато не се отменят действията на гръцките фермери. До сега загубите ни са над 10 млн. лв.", каза Асен Въжелиев, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

Колегите му очакват бързо развитие в решението на проблема, след като парламента прие декларация за подкрепа на българските превозвачи и предприемане на наказателна процедура срещу Гърция. Те призоваха преминаващите и институциите да бъдат съпричастни и заявиха, че стачката ще е безсрочна, 24 часа в денонощието. Ще допускаме само болни и бременни жени и не предвиждаме прозорци на преминаване, заяви Въжелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини