Правят музей на спорта "Луи Айер" в русенската "Булстрад Арена"

Музей на спорта "Луи Айер" ще отвори врати в многофункционалната зала "Булстрад Арена" в Русе, съобщиха мениджърите й Борислав Велков и Иван Драндийски. Инициативата е част от календара на стартиралата кампания "Русе – европейски град на спорта 2016".

"Русе е град с много шампиони, всички тези хора и техните постижения трябва да намерят място в една Алея на спортната слава", обясниха мениджърите. Музеят ще се открие на ниво "Минус 1" във фоайето на "Булстрад Арена". Той ще носи името на Луи Айер, който е свързан с крайдунавския град и връзката му с Европа.

Експозицията ще се разположи на 500 кв.м площ със свободен достъп на посетителите. От "Булстрад Арена" обявяват дарителска кампания, като се надяват всички клубове и спортни деятели да обогатят музея със спортни трофеи и артефакти.

"Още през 1893 г. Луи Айер и още 9 швейцарски специалисти поставят основите на спортното образование в България по покана на тогавашния просветен министър Георги Живков", напомни кметът на Русе Пламен Стоилов. Т.нар. юнашки дружества прерастват в сегашните спортни клубове".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони