Топлото време събуди мечките от Парка в Белица

Необичайното топло време през февруари събуди мечките от Парка в Белица.Те са излезли от бърлогите, които са били наводнени от топящия се сняг.

„Тези температури не са естествени за тях. Един ден имаме минусови температури, след няколко дни стават плюс 20 градуса и това ги обърква. Самото събуждане от зимен сън е процес, но с последващо застудяване ще ги върнем обратно в бърлогите да доспят".
Това разказа управителят на Парка Димитър Иванов.
Заради големия поток от посетители, миналата година бе взето решение паркът да не работи зимно време за посетители, за да се даде спокойствие на мечките. Очаква се той да отвори врати на 1-и април, информира още Димитър Иванов.

В Парка за танцуващи мечки в Белица има 26 мечки. През годините служителите на защитената зона с големи усилия се опитаха да ги адаптират отново към нормален живот в природата. Цяло чудо бе,че ги приучаха да спят зимен сън. Танцуващите мечки бяха загубили този рефлекс. Те обаче не могат да придобият навици и да оцелеят сами в дивата природа. Когато са били "на работа" при бившите си стопани са експлоатирани жестоко и са получили доста увреждания и заболявания. Затова за тях се полагат сега специални ветеринарни грижи.

Мечките не са забравили придобитите умения след дълги години на малтретиране и сега продължават да трамбоват и да се въртят в кръг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони